Venecijos dožatas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Venecijos dožatas''' (it. ''Dogado''), ''Venecijos hercogystė'' - pagrindinė Venecijos respublikos dalis, apie kurią susiformavo Venecijos respubliko…
 
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: fr:Dogado, it:Dogado, vec:Dogado
Eilutė 13: Eilutė 13:


[[en:Dogado]]
[[en:Dogado]]
[[fr:Dogado]]
[[it:Dogado]]
[[vec:Dogado]]

18:30, 26 balandžio 2009 versija

Venecijos dožatas (it. Dogado), Venecijos hercogystė - pagrindinė Venecijos respublikos dalis, apie kurią susiformavo Venecijos respublikos imperija, tiesioginė Venecijos dožų valda. Nuo kitų hercogysčių dožatas skyrėsi tuo, kad dožo titulas buvo ne paveldimas, kaip hercogo, o suteikiamas išrinkus dožu.

Venecijos respubliką jos klestėjimo laikais sudarė 3 sudedamosios dalys:

  • Venecijos dožatas - pagrindinė Venecijos valstybės dalis.
  • Žemyninė Venecija - žemės žemyninėje Italijoje.
  • Jūrinė Venecija - žemės, atskirtos nuo pirmų dviejų Venecijos dalių jūra.

Dožato teritoriją sudarė Venecijos miestas ir siaura pakrantės teritorija nuo Loreo iki Grado. Vėliau šios žemės prasiplėtė iki Goro (Goro) pietuose, Polezinės (Polesine) ir Padovano (Padovano) vakaruose, Trevizano ir Friulio šiaurėje, ir Isonzo rytuose.
Venecija buvo sostinė ir savivaldus miestas-valstybė. Tuo tarpu dožatas buvo padalinta į 9 rajonus (einant iš šiaurės): Gradas (Grado), Kaorlė (Caorle), Torčelas (Torcello), Muranas (Murano), Malamočas (Malamocco), Kjodžas (Chioggia), Loreo (Loreo), Kavarcerė (Cavarzere) ir Gambararė (Gambarare). Šie rajonai buvo podesterijos (jiems vadovavo podestos), tik Gradas buvo grafystė.