Rinkmena: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: es:Archivo (informática)
Eilutė 23: Eilutė 23:
[[en:Computer file]]
[[en:Computer file]]
[[eo:Dosiero]]
[[eo:Dosiero]]
[[es:Archivo (computación)]]
[[es:Archivo (informática)]]
[[et:Fail]]
[[et:Fail]]
[[eu:Fitxategi (informatika)]]
[[eu:Fitxategi (informatika)]]

20:04, 21 kovo 2009 versija

Failas (angl. file, liet. byla, rinkmena, tvarkmena) – bitų seka, saugoma kompiuteryje kaip vienas vienetas. Viena svarbiausių operacinės sistemos užduočių yra tvarkyti failus pagal naudojamas failų sistemas. Senesnėse sistemose failas užima vientisą atminties sritį, tačiau daugumoje naujesnių jo turinys gali būti paskirstytas po įrašymo metu laisvas atminties vietas ar net po skirtingus informacijos nešiklius.

Duomenų struktūra failo viduje gali būti įvairi ir priklauso nuo jį sukūrusios programos. Šis struktūra vadinama failo formatu. Failas beveik visada turi vardą, pagal kurį jį vėliau galima sistemoje rasti. Neretai jis turi ir sutartinę priesagą, pagal kurią galima spėti apie jo turinį. Su failu neretai būna susieta ir daugiau informacijas (kas sukūrė, kada keistas, kas turi teisę jį keisti ar skaityti ir pan). Failai paprastai telkiami į aplankus (direktorijas), kuriuose gali ne tik failai, bet ir kiti aplankai.

Kai kuriose sistemose (Unix, Linux) panaudojant nuorodų sistemą galima suteikti tam pačiam failui keletą vardų ir prireikus patalpinti jį skirtingose direktorijose. Yra operacinių sistemų, saugančių ankstesnes failo versijas (OpenVMS).

Nuorodos

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas failas


   Šiame straipsnyje naudojami diskutuotini terminai.
Daugiau apie kompiuterinius terminus skaitykite žodynėlyje.