Komodas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: scn:Còmmudu
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: mk:Комод
Eilutė 63: Eilutė 63:
[[ko:콤모두스]]
[[ko:콤모두스]]
[[la:Commodus]]
[[la:Commodus]]
[[mk:Комод]]
[[mr:कोमॉडस]]
[[mr:कोमॉडस]]
[[nl:Commodus]]
[[nl:Commodus]]

02:06, 28 vasario 2009 versija

Lucijus Aurelijus Komodas

Lucijus Aurelijus Komodas Antoninas (Lucius Aurelius Commodus Antoninus, 161 - 192) - Romos imperatorius, Antoninų dinastijos atstovas, Marko Aurelijaus sūnus. Jis buvo pirmas imperatorius, paveldėjęs sostą iš tėvo nuo Tito laikų prieš šimtą metų ir pirmasis imperatorius gimęs, kai tėvas buvo imperatorius. Pretorionų remiamas vedė griežtą vidaus politiką. Persekiojo senatorius. Buvo nužudytas sąmokslininkų.

Siekdamas populiarumo organizavo brangias cirko žaidynes, pats kovėsi su gladiatoriais, pasivadinęs romėnų Herakliu.

Jaunystė ir atėjimas į valdžią

Komodas gimė Lucijaus Aurelijaus Komodo vardu Lanuvijuj, netoli Romos, kai valdė jo tėvas imperatorius Markas Aurelijus. Jis turėjo vyresnį brolį dvynį Titą Aurelijų Fulvą Antoniną, mirusį 165 m. O 166 m. spalio 12 d. jis tapo cezariu su savo jaunesniuoju broliu Marku Anijum Veru, kuris mirė 169 m., kai neatsigavo po operacijos. Taip Komodas liko vieninteliu Marko Aurelijaus sūnum. Jį prižiūrėjo tėvo gydytojas Galenas. Jis gavo gerą išsilavinimą tikriausiai karinio paruošimo kaina.

Žinoma, kad Komodas buvo Karnunte, Marko Aurelijaus štabe, per Markomanų karai 172 m. Tikriausia ten spalio 15 d. 172 m. jam buvo suteiktas pergalingas titulas Germanicus armijos akivaizdoje. Titulas leidžia manyti, kad Komodas ten buvo, kai Markas Aurelijus pasiekė pergalę prieš markomanus. 175 m. sausio 20 d. jis įstojo į Pontifikų kolegiją, taip pradėdamas viešą gyvenimą.

175 m. balandžio mėn. Ovidijus Kasijus, Sirijos gubernatorius, pasklidus gandams apie Marko Antonijaus mirtį pasiskelbė imperatoriumi. Kai jį pripažino imperatoriumi Sirija, Palestina ir Egiptas, jis tęsė maištą, nors buvo akivaizdu, kad Markas Aurelijus gyvas. Per pasiruošimus kovai su maištu, Komodas gavo toga viridis, Dunojaus fronte liepos 5 d. 175 m., taip formaliai tapdamas suaugusiu. Tačiau Kasijų nužudė jo paties centurionai dar prieš kampanijos pradžią.

Komodas lydėjo tėvą ilgoj kelionėj po rytines provincijas, kurioj jie aplankė Antiochiją. Po to keliavo į Atėnus, kur dalyvavo Eleuzinėse misterijose. Jie grįžo į Romą 176 m. rudenį.

Markas Aurelijus nuo Vespasiano laikų pirmasis imperatorius, turėjęs sūnų, ir nors visi Penki geri imperatoriai prieš jį įpėdinį įsisūnijo, jis buvo tvirtai nusistatęs, kad Komodas užims sostą. Lapkričio 27 d. 176 m. Markas Aurelijus suteikė sūnui IMperatoriaus titulą, 177 m. vidury Augusto, formalai pasidalindamas valdžia.


Valdymas

Komodas žavėjosi gladiatorių kautynėmis ir paliko kitiems rūpintis valstybės reikalais - iš pradžių savo tėvo draugams, paskui favoritams, priklausomiems nuo jo užgaidų. Kaip puikus lankininkas jis pasirodydavo arenoje su lanku ir strėlėmis tarsi Heraklis. Imperatorius įsakė pastatyti arenoje tiltelius, kad galėtų nieko nebijodamas šaudyti į žvėris. Jis taip įsakė nukaldinti monetas, kurios vaizdavo jį kaip romėnų Heraklį, o Senatas buvo priverstas pripažinti jį dievu. Santykiai su senatoriais buvo pasibaisėtini: šiems buvo įsakyta lankytis amfitetre ir ploti imperatoriaus žygdarbiams. Vieną kartą Komodas atsistoja prieš senatorius krizendamas su stručio galva rankoje ir gestu parodo, kad ir su jais norėtų taip pasielgti.

Mirtis

192 m. gruodžio 31 d. Komodas buvo nužudytas savo artimųjų, kuriuos ketino pašalinti, tačiau šie užklupo jį netikėtai ir taip padarė galą jo valdžiai.

Populiariojoje kultūroje

Komodas figūruoja 1964 metų filme Romos imperijos žlugimas bei Gladiatoriuje (2000).

  Romos imperatorius  
Anksčiau valdė:
Markas Aurelijus
Komodas (180–192)
Antoninų dinastija
Vėliau valdė:
Pertinaksas
Straipsnių serijos apie Senovės Romą dalis