Santo Domingas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: la:Dominicopolis
JAnDbot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 67: Eilutė 67:
[[sw:Santo Domingo]]
[[sw:Santo Domingo]]
[[tg:Вилояти Санто Доминго]]
[[tg:Вилояти Санто Доминго]]
[[th:ซันโตโดมิงโก]]
[[tl:Santo Domingo]]
[[tl:Santo Domingo]]
[[tr:Santo Domingo]]
[[tr:Santo Domingo]]
[[uk:Санто-Домінго]]
[[uk:Санто-Домінго]]
[[vi:Santo Domingo]]
[[vi:Santo Domingo]]
[[war:Santo Domingo]]
[[zh:聖多明哥]]
[[zh:聖多明哥]]

22:34, 26 vasario 2009 versija

K. Kolumbo aikštė Santo Dominge

Santo Domingas (isp. Santo Domingo) – Dominikos Respublikos sostinė ir didžiausias miestas bei uostas. 2,20 mln. gyventojų (2005). Išsidėstęs šalies pietinėje dalyje, prie Karibų jūros, kur Osamos upė (Ozama) įteka jūron. Uostas yra modernus, priima daug prekinių ir keleivinių laivų. Jūrų ir oro uostai užtikrina gerą susisiekimą su Šiaurės ir Pietų Amerika. Tai turizmo, ekonomikos ir administracinis centras. Išvystyta alkoholinių gėrimų pramonė, cemento, tekstilės pramonė, tarpinis taškas pervežant cukranendres, mėsą ir gyvulius iš kitų regionų.

Santo Dominge yra katedra (Santa Maria la Menor, pastatyta 15141520 m.), kurioje, manoma, yra K. Kolumbo palaikai. Taip pat yra Kolumbo brolio Diego rūmų liekanos, miesto tvirtovės siena iš kolonijinių laikų. Švietimo įstaigos: Santo Domingo autonominis universitetas (įkurtas 1538 m., vienas iš pačių seniausių visoje Amerikoje), Pedro Henrikeso Urenjos (Pedro Henríquez Ureña) nacionalinis universitetas (įk. 1966 m.).

Istorija

1496 m. miestą įkūrė K. Kolumbo brolis Baltramiejus Kolumbas. Santo Domingas buvo pirmasis europiečių įkurtas miestas Naujajame pasaulyje. 1930 m. miestą smarkiai nusiaubė uraganas, tačiau jis greitai atstatytas. 1936 m. šalies prezidentas Rafaelis Truchiljas (Rafael Leónidas Trujillo Molina) pervadino sostinę savo garbei Truchilju (Ciudad Trujillo), tačiau 1961 m. R. Truchilją nužudžius ir žlugus jo režimui, sugrąžintas senasis miesto pavadinimas.