Stanislovas Stanislovaitis Kęsgaila: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Eilutė 18: Eilutė 18:
== Biografija ==
== Biografija ==


Kilęs Lietuvos didikų [[Kęsgailos|Kęsgailų]] giminės. <ref> [[LTE]], 5 t. 455 psl. </ref> Tėvas [[Stanislovas Jonavičius Kęsgaila]]. Žmona Ona Kiškaitė.
Kilęs Lietuvos didikų [[Kęsgailos|Kęsgailų]] giminės. <ref> {{LTE|V}}, 455 psl. </ref> Tėvas [[Stanislovas Jonavičius Kęsgaila]]. Žmona Ona Kiškaitė.


[[1527]]-1532 m. [[Žemaitijos seniūnas]], paskutinis iš Kęsgailų, [[1528]]-1532 m. [[Trakų kaštelionas]]. <ref> [[VLE]], IX t. 769 psl. </ref> Lietuvos didysis kunigaikštis [[Žygimantas Senasis]], skirdamas Kęsgailą Žemaitijos seniūnu, pakeitė krašto valdymą ir apribojo seniūno valdžią, palikdamas tik 9 iš 25 valsčių, kuriuose gyveno tik apie dešimtadalį Žemaitijos gyventojų. Tačiau 1528 m. vedęs Oną Kiškaitę, tapo turtingiausiu Lietuvos didiku, [[LDK kariuomenė|LDK kariuomenei]] nuvesdavo 617 raitelių. Stanislovas Kęsgaila ne tik aktyviai dalyvavo šalies vidaus poltikoje, bet ir palaikė plačius ryšius už LDK ribų. „1550m. vasarį, nepaisant Žygimanto Augusto nesutikimo, buvo išvykęs į Albrechto Hohencolerno ir Braunšveigo kunigaikštytės Anos Marijos vestuves. Jis ne kartą kunigaikščiui siuntė dovanų, tarp kurių 1551m. gruodį minimas žirgas. Nežinoma, kokių ryšių šis didikas turėjo ir Vokietijoje, nes ne kartą iš ten gaudavo įvairių daiktų. Net karalienė Bona, Kęsgailai pavydėdama specialaus vežimo – karietos, pasidarė jos pavyzdžiu tokią sau. Tačiau, anot Žygimanto Augusto, jos vežimas darytas Varšuvoje, o Kęsgailos – iš Vokietijos per Varšuvą parvežtas“
[[1527]]-1532 m. [[Žemaitijos seniūnas]], paskutinis iš Kęsgailų, [[1528]]-1532 m. [[Trakų kaštelionas]]. <ref> {{VLE|IX}}, 769 psl. </ref> Lietuvos didysis kunigaikštis [[Žygimantas Senasis]], skirdamas Kęsgailą Žemaitijos seniūnu, pakeitė krašto valdymą ir apribojo seniūno valdžią, palikdamas tik 9 iš 25 valsčių, kuriuose gyveno tik apie dešimtadalį Žemaitijos gyventojų. Tačiau 1528 m. vedęs Oną Kiškaitę, tapo turtingiausiu Lietuvos didiku, [[LDK kariuomenė|LDK kariuomenei]] nuvesdavo 617 raitelių. Stanislovas Kęsgaila ne tik aktyviai dalyvavo šalies vidaus poltikoje, bet ir palaikė plačius ryšius už LDK ribų. „1550m. vasarį, nepaisant Žygimanto Augusto nesutikimo, buvo išvykęs į Albrechto Hohencolerno ir Braunšveigo kunigaikštytės Anos Marijos vestuves. Jis ne kartą kunigaikščiui siuntė dovanų, tarp kurių 1551m. gruodį minimas žirgas. Nežinoma, kokių ryšių šis didikas turėjo ir Vokietijoje, nes ne kartą iš ten gaudavo įvairių daiktų. Net karalienė Bona, Kęsgailai pavydėdama specialaus vežimo – karietos, pasidarė jos pavyzdžiu tokią sau. Tačiau, anot Žygimanto Augusto, jos vežimas darytas Varšuvoje, o Kęsgailos – iš Vokietijos per Varšuvą parvežtas“
Palaidotas [[Vilniaus katedra|Vilniaus katedros]] Kęsgailų koplyčioje.
Palaidotas [[Vilniaus katedra|Vilniaus katedros]] Kęsgailų koplyčioje.



16:30, 17 vasario 2009 versija

Stanislovas Stanislovaitis Kęsgaila
Kęsgailos
Zadora
Zadora
Gimė 1503 m. rugpjūčio 3 d.
Vilniuje
Mirė 1532 m.
Vilniuje
Tėvas Stanislovas Jonavičius Kęsgaila
Sutuoktinis (-ė) Ona Kiškaitė

Stanislovas Stanislovaitis Kęsgaila (lenk. Stanisław Kieżgajło, 1503 m. rugpjūčio 3 d. Vilniuje1532 m. Vilniuje) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas, valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija

Kilęs Lietuvos didikų Kęsgailų giminės. [1] Tėvas Stanislovas Jonavičius Kęsgaila. Žmona Ona Kiškaitė.

1527-1532 m. Žemaitijos seniūnas, paskutinis iš Kęsgailų, 1528-1532 m. Trakų kaštelionas. [2] Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Senasis, skirdamas Kęsgailą Žemaitijos seniūnu, pakeitė krašto valdymą ir apribojo seniūno valdžią, palikdamas tik 9 iš 25 valsčių, kuriuose gyveno tik apie dešimtadalį Žemaitijos gyventojų. Tačiau 1528 m. vedęs Oną Kiškaitę, tapo turtingiausiu Lietuvos didiku, LDK kariuomenei nuvesdavo 617 raitelių. Stanislovas Kęsgaila ne tik aktyviai dalyvavo šalies vidaus poltikoje, bet ir palaikė plačius ryšius už LDK ribų. „1550m. vasarį, nepaisant Žygimanto Augusto nesutikimo, buvo išvykęs į Albrechto Hohencolerno ir Braunšveigo kunigaikštytės Anos Marijos vestuves. Jis ne kartą kunigaikščiui siuntė dovanų, tarp kurių 1551m. gruodį minimas žirgas. Nežinoma, kokių ryšių šis didikas turėjo ir Vokietijoje, nes ne kartą iš ten gaudavo įvairių daiktų. Net karalienė Bona, Kęsgailai pavydėdama specialaus vežimo – karietos, pasidarė jos pavyzdžiu tokią sau. Tačiau, anot Žygimanto Augusto, jos vežimas darytas Varšuvoje, o Kęsgailos – iš Vokietijos per Varšuvą parvežtas“ Palaidotas Vilniaus katedros Kęsgailų koplyčioje.

Šaltiniai

  1. Stanislovas Stanislovaitis KęsgailaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, V t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1979. T.V: Janenka-Kombatantai, 455 psl.
  2. Stanislovas Stanislovaitis Kęsgaila. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006, 769 psl.