Konstantinas Černenka: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Viskonsas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
Eilutė 71: Eilutė 71:
[[it:Konstantin Ustinovič Černenko]]
[[it:Konstantin Ustinovič Černenko]]
[[ja:コンスタンティン・チェルネンコ]]
[[ja:コンスタンティン・チェルネンコ]]
[[ka:კონსტანტინ ჩერნენკო]]
[[ka:კონსტანტინე ჩერნენკო]]
[[kk:Черненко, Константин Устинович]]
[[kk:Черненко, Константин Устинович]]
[[ko:콘스탄틴 체르넨코]]
[[ko:콘스탄틴 체르넨코]]
[[lv:Konstantīns Čerņenko]]
[[mk:Константин Черненко]]
[[mk:Константин Черненко]]
[[nl:Konstantin Tsjernenko]]
[[nl:Konstantin Tsjernenko]]

09:56, 31 gruodžio 2008 versija

Konstantinas Černenko
Konstantinas Černenko
Gimė 1911 m. rugsėjo 24 d.
Balšaja Tes, Rusijos imperija
Mirė 1985 m. kovo 10 d.
Maskva, Rusijos TFSR, TSRS
Vaikai 2 sūnūs ir 2 dukterys
Religija jokios (ateistas)
Pareigos TSRS KP generalinis sekretorius
Partija TSRS Komunistų partija

Konstantinas Ustinovičius Černenko (rus. Константин Устинович Черненко, 1911 m. rugsėjo 24 d. Bolšaja Tese, Sibire1985 m. kovo 10 d. Maskvoje) – Tarybų Sąjungos politikas, buvęs TSKP lyderis. K.Černenkos vadovavimo laikotarpis pasižymėjo grįžimu prie brežnevizmo.

Biografija

Gimė neturtingoje šeimoje, mažame miestelyje Krasnojarsko srityje. jo tėvas dirbo vario ir aukso kasyklose, o motina rūpinosi ūkiu. 1926 m. įstojo į komjaunimą, 1931 m. - į Komunistų Partiją. 1930-1933 m. tarnavo Sovietų Sąjungos krašto apsaugoje Kinijos-SSRS pasienyje. Specializavosi propagandos Komunistų Partijai srityje. 1945 m. baigė partinę mokyklą Maskvoje, o 1953 m. - mokytojų kursus.

Lūžis Černenkos karjeroje buvo 1948 m. jo paskyrimas į Komunistų Partijos Propagandos skyriaus vadus Moldavijos TSR. Ten jis susitiko su Leonidu Brežnevu, tuomet buvusiu Pirmuoju Moldavijos sekretoriumi. Kai Brežnevas buvo SSRS lyderiu, Černenko tapo jo personalo vadovu.

1965 m. tapęs Personalo Direktoriumi CK, Černenko toliau tęsė klerko darbą, nors jau turėjo galingą poziciją. Nors jis žinojo apie visus aukščiausius Partijos narius, klausėsi visų jų pokalbių, jo darbas tebuvo pildyti šimtus dokumentų. Taip jis išdirbo 20 metų, o netgi tapęs SSRS vadovu juos tebepildė.

1982 m., mirus Brežnevui, Černenko neteko savo turėtos galios ir netapo Brežnevo įpėdiniu. Jo vietą užėmė Jurijus Andropovas, KGB vadas.

Andropovas mirė vos praėjus 15 mėnesių nuo jo valdymo pradžios. Tuomet pakeisti jį buvo išrinktas Konstantinas Černenko. Tačiau tuomet jis jau buvo prastos sveikatos, ir dėl to valstybės valdymas labai suprastėjo, kadangi Černenko vis praleisdavo Politbiuro posėdžius. Vienas įsimintiniausių jo nuveiktų darbų - Nikolajaus Ogarkovo, kuris siūlė didinti SSRS ginkluotę maisto sąskaita, atleidimas.

Užsienio politikoje pasižymėjo dalyvaudamas derybose su Kinija dėl prekybos. Tačiau jo valdymo metu SSRS ir vakarų pasaulio santykiai dar labiau atšalo, nors 1984 m. ir buvo pradėtos derybos su JAV dėl ginkluotės kontrolės.

1984 m. pavasarį Černenkos sveikatai pablogėjus, apie mėnesį jis buvo laikomas ligoninėje, nors ir iš ten siuntinėjo raštus ir laiškus į Politbiurą. Vasarą jis buvo išsiųstas į Kislovodską spa procedūroms, tačiau nuo atvykimo dienos jo būklė vis blogėjo. Į Kremlių jis sugrįžo 1984 rudenį, nors ir vežimėlyje.

Mirtis ir palikimas

Černenkos sveikata vis blogėjo, ir 1984 pabaigoje jis jau sunkiai galėjo palikti Centrinę Klinikinę Ligoninę. Širdies nepakankamumas, kepenų cirozė, plaučio suirimas. 1985 m. kovo 10 d. ryte jį ištiko koma, o tos pačios dienos vakare sustojo širdis.

Palaidotas Kremliaus nekropolyje.

Iš pirmos santuokos Černenko turėjo vieną sūnų, kuris tapo propagandistu Tomske, iš antros santuokos - dukras Jeleną ir Verą bei sūnų Vladimirą.