Sleipnis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Atlantas (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
(Jokio skirtumo)

19:19, 12 sausio 2006 versija

Odinas joja Sleipniu

Skandinavų mitologijoje Sleipnis (Sleipniras) - magiškas aštunkojis dievo Odino žirgas. Didžiausių iš visų arklių. Jo tėvai: dievas Lokis ir žirgas Svadilfaris.

Pagal mitą „Jaunesniojoje Edoje“ pasakojama, kad Asgardą pastatė milžinas Hrimthuras, kuriam padėjo šio žirgas Svadilfaris. Milžinui už darbą buvo pažadėta deivė Frėja, saulė ir mėnulis, tačiau jis turėjo darbą užbaigti per šešis mėnesius. Klastingas dievas Lokas pasivertė kumele ir atitraukė statytojo žirgą, be žirgo pagalbos Hrimthuras nebaigė laiku darbo, negavo pažadėto atlygio. Milžiną užmušė dievas Toras, kai šis įniršęs, kad neteko užmokesčio pradėjo mėtyti statybinius akmenis. Tačiau po kurio laiko Lokis pagimdė aštunkojį žirgą Slepnį, kuris yra milžino žirgo Svadilfario ir Loko, kuris buvo pasivertęs kumele, palikuonis.

Pagal „Jauniasniąją Edą“ Lokis sugrįžo į Asgardą ir atidavė aštunkojį kumeliuką Odinui. Lokis Odinui gyrė savo palikuonį sakydamas, kad žirgas greičiausias pasaulyje, gali nešti per jūrą, per orą ir į mirusiųjų šalį. Pagal Sigrdrífumál „Vyriasniąją Edą“ Sleipnio dantys buvo išpuošti išraižytomis runomis.