Gręžinys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S Atmestas UAB Giluminis vanduo pakeitimas, grąžinta paskutinė versija (naudotojo Raktas keitimas)
Eilutė 8: Eilutė 8:


[[ru:скважина]]
[[ru:скважина]]

Nuosavas vandens gręžinys, nesant centralizuotai vandentiekio sistemai, jo savininkui suteikia galimybę vartoti aukštos kokybės geriamąjį vandenį ir likti nepriklausomam nuo centralizuoto vandentiekio.

Vandens gręžinio gylis priklauso nuo vietovės geologinės aplinkos. Lietuvos teritorijoje vandens yra visur, tačiau vandens slūgsojimo gyliai skiriasi. Vadovaudamiesi Lietuvos geologijos tarnybos duomenų baze, geologiniais žemėlapiais, galime preliminariai nustatyti būsimo gręžinio gylį.

16:09, 1 gruodžio 2008 versija

Gręžinys - apvalios formos kasinys, išgręžtas gręžimo instrumentais Žemės paviršiuje ar požemyje per nuosėdas, nuogulas ar uolienas bet kokia kryptimi ir bet kokiu kampu, kurio skersmuo ne didesnis kaip 2 m. Pagal gręžinio paskirtį skirstomi į žvalgybinius, eksploatacinius, pagalbinius, specialiuosius ir sprogdinimui.

Kai gręžinys įrenginėjamas naudingų iškasenų eksploatavimui (naftos, požeminio vandens, gamtinių dujų ir kt.) dažnai į išgręžtą gręžskylę įleidžiami įvairaus diametro plastmasiniai ar metaliniai vamzdžiai.