Sorbų marka: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
S typo
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 17: Eilutė 17:
[[Kategorija:Vokietijos istorinės valstybės]]
[[Kategorija:Vokietijos istorinės valstybės]]
[[Kategorija:Tiuringija]]
[[Kategorija:Tiuringija]]

[[de:Limes Sorabicus]]
[[en:Sorbian March]]
[[en:Sorbian March]]
[[fr:Marche Sorabe]]
[[pl:Limes Sorabicus]]

16:27, 24 lapkričio 2008 versija

Sorbų marka (lot. limes Sorabicus; vok. Sorbenmark) - pasienio regionas (marka) rytinėje Rytų Frankijos dalyje IX-XI a. Marką sudarė kelios grafystės, besiribojančios su sorbų žemėmis. Sorbų marka sudarė rytinę Tiuringijos dalį.

Sorbų marką kartais vadindavo Tiuringijos marka. Pavadinimas Sorbų marka keturis kartus paminėtas Rytų Frankijos kronikoje Annales Fuldenses, išvardinti tik trys markos valdovai - Popas (Poppo), Tachulfas (Thachulf) ir Radulfas (Radulf). Sorbų markos vadai Analuose pavadinti hercogais (dux Sorabici (limitis)), bet kitur jie vadinami grafais, markgrafais ir Tiuringijos hercogais. Manoma, kad marką daugiausia valdė Babenbergų giminė.

Tuo metu Erfurtas buvo pagrindinis rytų Tiuringijos ekonominis centras. Siena tarp Tiuringijos ir sorbų žemių buvo Zalės upė. Kurioje vietoje tiksliai buvo Sorbų marka nėra žinoma. Ar ji buvo į vakarus nuo Zalės, ar į rytus, ar abiejuose krantuose[1], nėra aišku. Gali būti, kad Sorbų markai priklausė žemės į rytus nuo Zalės iki Elsterio (Elster) ir Pleisės (Pleisse) upių.

IX a. Sorbų marką dažnai siaubė germanų pavergtų slavų sukilimai. X a. Sorbų marka tapo didelės Gero markos dalimi, kuria buvo 937 - 965 m.[2] Tuo metu sorbai buvo paversti baudžiauninkais, sukilimai markos žemėse buvo nuslopinti. Po 965 m. Sorbų markos žemės tapo Meiseno markos dalimi.

Nuorodos

  1. Leyser, 11.
  2. Thompson, 487.
  • Reuter, Timothy (trans.) The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.
  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing Co., 1928.
  • Leyser, Karl (January 1968) "Henry I and the Beginnings of the Saxon Empire", The English Historical Review, 83(326):1–32.