Meiseno marka: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
 
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: de, et, fr, it, ja, nl, pl, ru
Eilutė 14: Eilutė 14:
[[Kategorija:Europos markos]]
[[Kategorija:Europos markos]]


[[de:Markgrafschaft Meißen]]
[[en:Margraviate of Meissen]]
[[en:Margraviate of Meissen]]
[[et:Meißeni markkrahvkond]]
[[fr:Margraviat de Misnie]]
[[it:Margraviato di Meissen]]
[[ja:マイセン辺境伯]]
[[nl:Markgraafschap Meißen]]
[[pl:Marchia Miśnieńska]]
[[ru:Маркграфство Мейсен]]

19:39, 23 lapkričio 2008 versija

Štrichuota dalis šiaurės rytuose (išskyrus šiauriausią dalį, kuri yra Bilungo marka) yra Gero marka. Jos apatinėje yra pažymėta mažesnė teritorija, kuri vėliau buvo Meiseno marka.
   Dėmesio! Straipsnis šiuo metu yra aktyviai redaguojamas.
Prašome nedaryti straipsnio pakeitimų, kol šis pranešimas yra rodomas. Tokiu būdu išvengsime redagavimo konfliktų.
Norėdami sužinoti kas dirba prie straipsnio ir kada prasidėjo redagavimo sesija, skaitykite redagavimo istoriją.

Meiseno marka (vok. Mark Meißen), Meiseno markgrafystė (vok. Markgrafschaft Meißen) - viduramžių marka (markgrafystė) dabartinės Saksonijos (Vokietija) teritorijoje, ilgą laiką buvusi Šventosios Romos imperijos dalis. Egzistavo 965 – 1423 m.

Kartais Meiseno marką vadino Tiuringijos marka, tačiau tikrąja Tiuringijos marka buvo vadinama rytinė Meiseno markos dalis, žemės į rytus nuo Elbės iki Zalės (Saale), kuriose gyveno slavai. Ši Tiuringijos marka pradžioje buvo vadinama Sorbų marka.

928 ar 929 m. Henrikas Paukštininkas kampanijos prieš slavus metu ant kalvos prie Elbės pastatė Meiseno pilį. Pilis pavadinta pagal greta tekantį upelį Meisa. Prie pilies netrukus susidarė miestas. Henrikas Paukštininkas nesistengė germanizuoti slavus ar sukurti burgvardų grandinę, todėl Meisenas liko stovėti vienas kaip ir Brandenburgas. Meiseno miestas augo, tapdamas vienu didžiausių Gero markos miestų.
965 m. mirė markgrafas Geras, ir Gero marka buvo padalinta. Meisenas tapo naujos mažesnės markos centru. Ši marka buvo skirta kovai su sorbais. Šaltiniuose Meiseno markgrafas pirmą kartą paminėtas 968 m. Tais metais Meiseno pilis tapo Meiseno diocezijos centru.

982 m. markos teritorija rytuose pasiekė Neisę, o pietuose - Rūdinius kalnus (vok. Erzgebirge).
983 m. rytinės Saksonijos slavų gentys, išgirdusios apie imperatoriaus Otto II pralaimėjimą Stilo mūšyje, sukilo. Havelbergas ir Brandenburgas buvo sunaikinti, o Ceico marka - nusiaubta. Meiseno, Lužicos ir Nordmarko markgrafai, Halberštato (Halberstadt) ir Magdeburgo vyskupai sujungė savo kariuomenes ir Belkeshaime, netoli Štendalo, sumušė slavų kariuomenę. Po šio pergalės vokiečiai išlaikė tik valdas vakariniame Elbės krante.