Oahu: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: he:אוהאו
Ginosbot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: haw:O‘ahu
Eilutė 79: Eilutė 79:
[[fr:Oahu]]
[[fr:Oahu]]
[[gl:Oahu (illa)]]
[[gl:Oahu (illa)]]
[[haw:O‘ahu]]
[[he:אוהאו]]
[[he:אוהאו]]
[[hi:ओहाऊ]]
[[hi:ओहाऊ]]

23:44, 13 spalio 2008 versija

Vaikiki paplūdimys saulei leidžiantis

Oahu (kai kada lietuviškuose šaltiniuose Oahus) – trečioji pagal dydį ir tankiausiai gyvenama vulkaninės kilmės Havajų sala.

Priklauso JAV Havajų valstijai, pietinėje salos pakrantėje įsikūrusi ir valstijos sostinė Honolulu.

Svarbiausi duomenys

  • Koordinatės: 21°28′N, 157°59′W
  • Plotas: 1 545,4 km²
  • Ilgis: 71 km
  • Plotis: 48 km
  • Kranto linijos ilgis: 365 km.
  • Aukštis: 1002 m (Kaala viršukalnė)
  • Gyventojų skaičius: 876 000 (2000 m.)
Hawaii Kai gyvenvietė

Geologija

Salą suformavo du vulkaniniai skydai - Vaianae ir Koolau. Iš esmės visas Oahu reljefas yra šių dviejų ugnikalnių veiklos padarinys. Vaianae iškilo prieš ~3,9 mln. metų ir nurimo prieš ~2,5 mln. m. Šiuo metu erozijos stipriai paveikti Vaianae fragmentai sudaro vakarinę Oahu salos dalį. Koolau išsiveržė prieš 2,5 mln. m., augdamas iškilo iki vandens paviršiaus, o prieš 1,7 mln. metų pasiekė apie 3 km aukštį ir nurimo (dėl erozijos poveikio liko tik 960 m). Rytinis Koolau pakraštys su visa kaldera nuslinko į vandenyną, palikdamas dabartinę Koolau kalnų grandinę, o nuslinkusios uolienos guli išsibarsčiusios vandenyno dugne į rytus nuo Oahu. Prieš 500 000 metų Koolau vėl pradėjo veržtis ir nurimo maždaug prieš 32 000 m.

Sala yra aktyvioje tektoninėje zonoje, todėl čia gana dažnai juntami žemės drebėjimai.

Istorija

Polineziečių legendos byloja, kad Oahu buvo pirmoji iš Havajų salų, kurioje išsilaipino jų protėviai. Ji taip pat buvo pirmoji, kurią 1778 m. sausio 18 d. pamatė kapitono Džeimso Kuko įgula trečiosios ekspedicijos metu (bet išsilaipino Kauai).

Antrojo Pasaulinio karo metais karo veiksmai Ramiajame vandenyne prasidėjo būtent Oahu, kai 1941 m. gruodžio 7 d. Japonijos aviacija ir povandeniniai laivai netikėtai užpuolė Perl Harbore dislokuotą JAV Ramiojo vandenyno laivyną ir padarė amerikiečiams milžiniškų nuostolių.

Hanauma įlanka

Oahu yra patrauklus turizmo centras, kasmet saloje apsilanko virš 5 mln. turistų. Šiaurinės salos pakrantės paplūdimiai garsėja didelėmis bangomis, sutraukiančiomis banglenčių sporto mėgėjus iš viso pasaulio. Šioje pakrantėse nufilmuoti garsūs serialai "Dingę" (Lost) ir "Gelbėtojai" (Baywatch).

Lankytinos vietos

Deimantų viršukalnė (Diamant Head)

Vulkaninio kūgio, išsiveržusio prieš 200-150 000 metų liekana. Gamtos paminklas. Turistams parengti kopimo takai, galima pakilti keltuvais.

Hanauma įlanka

Vulkaninio kraterio vietoje susiformavusi jūros įlanka, įsiterpusi į Oahu pietrytinę pakrantę rytuose nuo Honolulu. Kasmet čia apsilanko apie trys milijonai turistų. Gamtos draustinis. Čia auga ir bręsta žaliųjų vėžlių (Chelonia Mydas) jaunikliai, išsiperėję Prancūzų fregatų seklumos paplūdimiuose, gausu papūgžuvių.

Vaikiki

Garsus paplūdimys pietinėje Oahu pakrantėje, šalia Honolulu. Daug viešbučių, klesti turizmo industrija. Siekiant pagausinti smėlio kiekį, 1920-30 metais čia buvo baržomis plukdomas Kalifornijos paplūdimių smėlis.

Šventyklų slėnis

Slėnis rytinėje Oahu dalyje, prie Kaneohe miestelio, kuriame XX a. septintajame dešimtmetyje įkurtos kapinės, pastatytos budistų ir krikščionių šventyklos.

Nuorodos

21°28′ š. pl. 157°59′ v. ilg. / 21.467°š. pl. 157.983°r. ilg. / 21.467; 157.983