Aktas (menas): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
SpBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: bg, de, en, fr, pl, pt, ru, sl, tr
Eilutė 13: Eilutė 13:
[[Kategorija:Erotika]]
[[Kategorija:Erotika]]


[[bg:Акт (изобразително изкуство)]]
[[cs:Akt (výtvarné umění)]]
[[cs:Akt (výtvarné umění)]]
[[de:Akt (Kunst)]]
[[en:Depictions of nudity]]
[[et:Akt (kunst)]]
[[et:Akt (kunst)]]
[[fr:Représentation artistique du nu]]
[[pl:Akt]]
[[pt:Desenho de modelo vivo]]
[[ru:Ню (жанр)]]
[[sl:Akt (umetnost)]]
[[tr:Nü]]

10:44, 9 spalio 2008 versija

Aktas mene – vaizduojamasis meno žanras, kuriuo atvaizduojamas nuogo žmogaus kūnas. Priskiriamas erotikai. Dažniausiai vaizduojama paveikslo, skulptūros arba nuotraukos pavidalu. Aktams dažniau pozuoja moterys.

Seniausi skulptūriniai aktai rodo, kad akto žanras atsirado beveik kartu su pačiomis meno užuomazgomis ir iš pradžių buvo susijęs su magiškais derlingumo kultais. Aktas ypač paplito senovės Graikijoje – to laikotarpio aktai ilgiems laikams tapo tobulo kūno ir dvasios grožio pavyzdžiais. Tam tikrose epochose akto žanras rėmėsi tipiškais siužetais ir motyvais: Graikijoje – dievybių ir mitinių herojų atvaizdai, krikščioniškajame mene – Adomas ir Ieva, Samsonas ir Dalila bei kt. Naujųjų laikų mene šalia tradicinių siužetų atsirado aktams pozuojančių modelių. Kiekvienos epochos aktų tendencijos atspindi grožio suvokimą, iš dalies – lytinės moralės pokyčius.

Atskira akto atmaina – sueities vaizdavimas, taip pat žinomas nuo seniausių laikų (senovės graikų vazose, Peru keraminiuose induose, Indijos šventyklų skulptūrose ir miniatiūrose). Tai patvirtina, kad lytinio gyvenimo būdai ir formos per tūkstantmečius nepakito.

Odaliskė, Jules Joseph Lefebvre paveikslas, 1874 m.

Nuorodos