Kvalifikacija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Eilutė 24: Eilutė 24:


=== Specialistas ===
=== Specialistas ===
[[Image:Joseph Stalin. Honorary member of the Academy of Sciences of USSR.jpg|thumb|250px|'''Specialistas''': oficialus [[Stalinas|J.Stalino]] TSRS Moklsų Akademijos garbės nario diplomas]]
[[Image:Joseph Stalin. Honorary member of the Academy of Sciences of USSR.jpg|thumb|250px|'''Specialistas''': oficialus [[Stalinas|J.Stalino]] TSRS Mokslų Akademijos garbės nario diplomas]]
Asmuo, pasiekęs pirmąjį tam tikros kvalifikacijos lygmenį, kuris yra pripažįstamas oficialiai arba neoficialiai.
Asmuo, pasiekęs pirmąjį tam tikros kvalifikacijos lygmenį, kuris yra pripažįstamas oficialiai arba neoficialiai.



12:28, 21 gruodžio 2005 versija

Vaizdas:Toeic-diploma.jpg
Prancūzijoje išduotas diplomas, oficialiai patvirtinantis anglų kalbos žinias

Kvalifikacija - asmens gebėjimai ir žinios, kurias jis sugeba tam tikroje veikloje panaudoti tam tikru lygiu. Kvalifikacija įgyjama įgimtų gabumų ir ugdomų bei lavinamų bendrųjų gebėjimų pagrindu. Terminas naudojamas siekiant pabrėžti veiklos arba asmens profesinių gebėjimų tam tikroje srityje lygmenį. Juo apibrėžiami situaciniai tam tikros veiklos reikalavimai ir asmeninės savybės.

Nuo XX a. pabaigos pedagogikoje vis plačiau naudojamas kompetencijos terminas, kuriuo nusakomi bendrieji gebėjimai ir dispozicijos, panaudojamos sprendžiant kokias nors problemas arba dalyvaujant visuomeniniame, gyvenime, komunikuojant tiek dalykinėje, tiek ir kitose plotmėse.


Dalykinė, profesinė kvalifikacija

Dalykinė kvalifikacija yra tam tikro dalyko išmanymas, žinios, specialieji gebėjimai bei įgyta patirtis.

Analfabetas

Žmogus, visiškai nieko neišmanantis tam tikro dalyko.

Diletantas

Žmogus, užsiiminėjantis tam tikra veikla, neturėdamas tam reikiamo pasirengimo. Bendrinėje kalboje ši sąvoka vartojama ironiškai, su neigiamu atspalviu (kartais kaip avantiūristo sinonimas).

Mėgėjas

Žmogus, laisvalaikiu besidomintis tam tikra sritimi, praktikuojantis tam tikrą veiklą kaip pomėgį (hobbi) ir turintis tam tikrų dalykinių žinių bei gebėjimų; žinovas. Asmuo, neturintis formalaus išsilavinimo, bet nebūtinai neišsilavinęs žmogus.

Priešingai nei profesine veikla užsiimantys žmonės, kurie iš to užsidirba pragyvenimui, mėgėjai tai daro, nes jiems tai mėgsta, jiems patinka tai daryti. Mėgėjiška veikla gali būti suprantama neigiamai- kaip neprofesionali veikla, pabrėžiant kompetencijos stoką.

Iki pat XX amžiaus mėgėjai, savamoksliai "specialistai" vaidino nemenką vaidmenį moksle. Pavydžiui, keletas alaus gamintojų fizikoje ištyrė termodinamikos dėsnį. Alfredas Rustas, pasiekęs žymių laimėjimų archeologijoje, buvo būtent toks "nespecialistas". išryškėjus specializacijoms XX a. moksle, tokie mėgėjų perėjimai į mokslinę-tiriamąją sritį buvo vis retesni.

Šiuo metu informatikoje atsiveria nemažai veiklos sričių, kurios plėtojasi būtent tokių "neprofesionalų" dėka. Atvirojo kodo Open Source projektai kaip Linux yra pakankamai aukšto lygio ir netgi tobulėja būtent tokių mėgėjų pagalba. Čia greičiau (nei pvz Windows atveju) pastebimos klaidos ir jos ištaisomos. Operacinės sistemos kuriamos ir taikomos vis profesionaliau.

Specialistas

Specialistas: oficialus J.Stalino TSRS Mokslų Akademijos garbės nario diplomas

Asmuo, pasiekęs pirmąjį tam tikros kvalifikacijos lygmenį, kuris yra pripažįstamas oficialiai arba neoficialiai.

Ekspertas

Asmuo, turintis solidžias, gilias tam tikros srities žinias, dalyko eruditas. Tai nebūtinai praktikuojantis specialistas. Ekspertais gali būti ir mokslininkai, teoretikai, dėstantys aukštojoje mokykloje arba atliekantys mokslinius tyrimus.

Veteranas

Specialistas, turintis solidžią, didelę patirtį tam tikroje srityje, joje išdirbęs daugelį metų, pasiekęs tam tikrą profesionalumo lygį. Veteranai nebūtinai yra profesionalai. Galima dirbti visą gyvenimą, bet nepasiekti aukšto lygio. Talentingi specialistai, išdirbę tam tikroje sferoje, kartais aplenkia netgi ir savo srities veteranus.

Profesionalas

Aukštos profesinės kvalifikacijos specialistas, turintis nepaprastų gebėjimų, dirbantis tam tikroje sferoje ir nepriekaištingai atliekantis aukštos kvalifikacijos reikalaujamą darbą. Profesionalais yra neoficialiai pripažįstami tam tikros srities praktikai (ekspertai, specialistai), įgiję autoritetą tarp kolegų, keliantys nuostabą ir susižavėjimą tarp klientų, užsakovų ir kitų asmenų, kuriems teikiamos aukščiausios kvalifikacijos paslaugos ar veiklos rezultatai.

Korifėjus

Tam tikros srities profesionalas, ekspertas, neprilygstamas autoritetas, pripažįstamas tarp kolegų profesionalų. Dažnai - srities pradininkas jos atšakų pirmtakas. Tai ekspertų ekspertas.

Patriarchas

Tam tikros srities, dalyko pradininkas, labai nusipelnęs kuriai nors mokslo šakai asmuo.

Akademinė kvalifikacija

Pagal akademinių studijų bei mokymosi lygmenį gali būti išskiriamos šios asmeninės kvalifikacijos (įgijimo) pakopos:

  • Moksleivis (aukštesnių klasių mokinys)
  • Profesinės mokyklos moksleivis
  • Aukštesniosios mokyklos moksleivis, studentas
  • Studentas - aukštosios mokyklos (kolegijos, akademijos, universiteto) moksleivis
  • Bakalauras B. A.
  • Magistrantas
  • Magistras, M.A., licenciatas, diplomuotas specialistas
  • Doktorantas, aspirantas (std. doct.)

Pradėjęs tam tikros srities studijas asmuo paprastai žino daugiau nei mėgėjas, jo žinios sistemiškesnės, ne tokios "padrikos", tačiau abstrahuotos nuo konkrečios veiklos, apjungtos į teorijas, modelius, grupes, pošakius, klasifikaciją.

Bakalauras paprastai turi žinoti daugiau nei studentas, o magistrantas daugiau nei bakalauras ir t.t. Bet kartais pasitaiko ir parodoksalių situacijų, kai mėgėjo žinios tam tikrame pošakyje būna gilesnės nei bendrąjį universitetinį išsilavinimą turinčio specialisto.

Mokslinė kvalifikacija

  • Mokslinė kvalifikacijos kriterijus - mokslinis vardas.
  • Daktaras
  • Habilituotas daktaras

Pedagoginė kvalifikacija

  • Bendrojo lavinimo mokykloje:

Stažuotojas - jaunesnysis mokytojas - mokytojas - veresnysis mokytojas - mokytojas metodininkas - mokytojas ekspertas.

  • Aukštojoje mokykloje:

Asistentas - vyresnysis asistentas - docentas - profesorius - akademikas.

Nuorodos

Gabumai, kompetencija, treniravimas, diletantas, meistras