Belerofonas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Atlantas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
YurikBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ru
Eilutė 30: Eilutė 30:
[[pl:Bellerofont]]
[[pl:Bellerofont]]
[[pt:Belerofonte]]
[[pt:Belerofonte]]
[[ru:Беллерофонт]]
[[sk:Bellerofontes]]
[[sk:Bellerofontes]]
[[sl:Belerofont]]
[[sl:Belerofont]]

19:16, 20 gruodžio 2005 versija

Belerofonas ir Pegasas

Graikų mitologijoje Belerofonas arba Belerofontas („atlaikantis strėles“) - didvyris, nugalėjęs Chimerą. Jis buvo Korinto karaliaus Glauko sūnus, taip pat Sizifo anūkas ir Laodamijos tėvas su nežinoma moterimi.

Belerofono nuotykiai prasideda, kai jis apkaltinamas bandymu suvilioti karaliaus Protėjo žmoną. Jis ištremiamas į karaliaus Jobato, Protėjaus žento, valdomą Lykiją. Protėjas norėjo užmušti Belerofoną, bet Jobatas bijojo supykdyti dievus, todėl paskyrė Belerofonui neįvykdomą užduotį. Jam reikėjo užmušti ugnimi alsuojančią pabaisą Chimerą.

Yra ir alternatyvi istorijos versija apie Belerofono užduoties paskyrimą (pastarąją aprašo Kunas savo graikų mitologijos rinkinyje). Protėjas nusiuntė Jobatui laišką, kuriame prašo užmušti Belerofoną. Lykija tuo metu buvo siaubiama maro, karalius, nenorėdamas karo, paskyrė jam neįvykdomą užduoti užmušti Chimerą.

Belerofonas Pegasą rado geriantį iš Pieriano šaltinio. Poliidas (Polyidus) jam pasakė, kur rasti ir kaip prisijaukinti Pegasą. Arba pagal kitus šaltinius Atėnė arba Poseidonas atnešė ar nurodė, kaip rasti Pegasą. Dievai suprato, kad Belerofonas vienas neįvykdys užduoties.

Belerofonas nugalėjo Chimerą padedamas sparnuotojo žirgo Pegaso. Chimeros įveikimo aprašymai skiriasi: pagal vienus Belerofonas tiesiog perdūrė ją ietimi, pagal kitus ant ieties smaigalio Belerofonas pritaisė švino gabalą, kuris nuo Chimeros ugninio alsavimo išsilydė ir taip ją pražudė.

Įveikęs Chimerą Belerofonas pergalingai grįžo pas karalių Jobatą. Jobatas negalėjo patikėti, kad toks dydvyris nusipelno mirti, todėl leido jam vesti savo dukterį Filonoją. Pagal kitą versiją, Jobato duktė Antėja mylėjo Belerofoną, bet jis atstūmė ją ir ši nusižudė. Su Filinoja turėjo romaną.

Pegasas taip pat padėjo Belerofonui, kai jis kovojo prieš amazones. Po Belerofono mirties, Pegasas sugrįžo į Olimpo kalną padėti dievams.