Visaginas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Ptbotgourou (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sr:Висагинас
Eilutė 117: Eilutė 117:
==Susisiekimas==
==Susisiekimas==


Mieste kelios plačios gatvės ir nedaug šalutinių gatvių.
Mieste kelios plačios gatvės ir nedaug šalutinių gatvių. Visų gatvių ilgis - 45 kilometrai.
Geležinkelio stotis yra ant svarbaus [[geležinkelis Sankt Peterburgas–Varšuva|geležinkelio Sankt Peterburgas–Varšuva]], čia kursuoja [[Vilnius|Vilniaus]]-Sankt Peterburgo traukiniai, sujungiantys Visaginą taip pat ir su [[Pskovas|Pskovu]] bei [[Latvija|Latvijos]] miestais – [[Daugpilis|Daugpiliu]] ir [[Rezeknė|Rezekne]].
Geležinkelio stotis yra ant svarbaus [[geležinkelis Sankt Peterburgas–Varšuva|geležinkelio Sankt Peterburgas–Varšuva]], čia kursuoja [[Vilnius|Vilniaus]]-Sankt Peterburgo traukiniai, sujungiantys Visaginą taip pat ir su [[Pskovas|Pskovu]] bei [[Latvija|Latvijos]] miestais – [[Daugpilis|Daugpiliu]] ir [[Rezeknė|Rezekne]].


Taip pat kursuoja vietinės reikšmės traukiniai [[Vilnius]]-[[Turmantas]].
Taip pat kursuoja vietinės reikšmės traukiniai [[Vilnius]]-[[Turmantas]].
Autobusu galima nuvažiuoti į Vilnių ir aplinkinių rajonų centrus.
Autobusu galima nuvažiuoti į Vilnių, Kauną, Uteną, Daugpilį ir aplinkinių rajonų gyvenvietes.


==Ateitis==
==Ateitis==

14:17, 4 spalio 2008 versija

Tai straipsnis apie Lietuvos miestą. Apie ežerą Visagino savivaldybėje skaitykite straipsnyje Visaginas (ežeras).

Šablonas:Lietuvos miestas

Visaginas – miestas Utenos apskrityje, 40 km į šiaurės rytus nuo Ignalinos; savivaldybės centras. Labiausiai žinomas dėl netoli Visagino esančios Ignalinos atominės jėgainės. Visagine yra du pašto skyriai (centrinis LT-31001), kultūros centras, ligoninė, pensionatas, pietuose telkšo Visagino ežeras, pietvakariuose – Kukuižės ežeriukas. Yra Šv. apaštalo Pauliaus bažnyčia (pastatyta 1998 metais), koplyčia (įrengta 1989 m.).

Geografija

Miestą supa miškai, jis yra labiausiai į rytus nutolęs Lietuvos miestas.

Kraštinės koordinatės

  55° 37' 00‘’  
26° 23' 50‘’
Į šiaurės vakarus Į šiaurę Į šiaurės rytus
Į vakarus Į rytus
Į pietvakarius Į pietus Į pietryčius
26° 27' 30‘’
  55° 34' 40‘’  

Istorija

Dabartinėje Visagino teritorijoje anksčiau buvo tik keli kaimai. Pradėjus Ignalinos AE statybas, pradėti kurti ir naujo miesto planai. 1975 m. vasarą jėgainės statybininkai atvilko ir prie pirmųjų daugiabučių namų pamatų pastatė didžiulį riedulį, kurio kontūrai daug kam primena Lietuvą. Šis riedulys tapo kertiniu miesto akmeniu, o diena (rugpjūčio 10), kai jis čia buvo pastatytas, paskelbta miesto gimimo diena.

Sniečkus (tuometinis Visaginas) buvo plečiamas, kadangi Ignalinos AE galėjo turėti net keturis reaktorius. Dalis suplanuoto miesto taip ir liko nepastatyta. 1977 m. Sniečkus miesto tipo gyvenviete.

Atgavus nepriklausomybę buvo įkurta Visagino savivaldybė, suteiktos miesto teisės. Grąžintas Visagino pavadinimas – toks pavadinimas buvo vieno iš kaimų, stovėjusių šioje vietoje iki juos griaunant ir statant miestą. Nepriklausomybės laikotarpiu mieste pradėti rengti Country muzikos festivaliai Visagino country, pastatytos šventovės stačiatikiams ir katalikams. Miestas buvo tapęs populiariu dėl žemų būstų kainų, todėl nemažai pensijinio amžiaus žmonių persikeldavo gyventi į Visaginą.

1995 m. Visaginui suteiktos miesto teisės. 1996 m. liepos 26 d. Prezidento dekretu patvirtintas miesto herbas.

Pavadinimo kilmė ir raida

Buvo siūlyta įvairių pavadinimų, pvz., Broluva (analogija su Bratsku prie didžiulės hidroelektrinės Sibire), Tarybiškės (analogija su Sovetsku, rusišku Tilžės pavadinimu) ir panašiai.

Pavadinimo pasirinkimą sąlygojo ir kalbiniai ypatumai. Norėta, kad jį būtų galima lengvai ištarti rusiškai ir daugeliu kitų kalbų. Pasirinkta Atomava, kurį esą ir japoniškai nesunkiai būtų galima ištarti. Tačiau vėliau buvo nutarta miestą pavadinti Sniečkumi – Lietuvos TSR funkcionieriaus Antano Sniečkaus (1903–1974) garbei.

Dabartinis miesto pavadinimas galbūt yra kilęs nuo frazės „visi ginasi“ – legendos byloja kadaise ežere buvus daug gyvačių, ir nuo jų visiems reikėję gintis.

Problemos

  1. Nedarbas
  2. Nerimas dėl ateities.
  3. Narkomanija: Visagine užfiksuota itin daug narkomanijos atvejų (pagal statistiką – „pirmaujama“ Lietuvoje).
  4. Savivaldos neaiškumai: per savivaldybių reformą norėta išplėsti prijungiant dalį Ignalinos rajono ir Zarasų rajono teritorijų, įskaitant ir Ignalinos AE, kuri kol kas priklauso Ignalinos rajonui, ir iš miesto savivaldybės ją padaryti tiesiog savivaldybe (kaip ir Marijampolė, Druskininkai, anksčiau turėję savo savivaldybes).

2003 m. įsigaliojus Visagino miesto ir Ignalinos rajono savivaldybių teritorijų ribų keitimo įstatymui, Visagino savivaldybės teritorija nuo 896 ha išsiplėtė iki 5841 ha.

Ekonomika

Daugiausia darbo vietų kol kas teikia Ignalinos AE, po jos uždarymo ekonominės perspektyvos neaiškios. Siekiama vystyti turizmą, nes Visagino kraštas ežeringas, vaizdingos apylinkės, geras susisiekimas. Pro Visaginą eina tarptautinės reikšmės geležinkelio linija Sankt Peterburgas – Daugpilis – Vilnius – Varšuva – Berlynas.

Gyventojai

Sovietiniais metais buvo statomi daugiausiai tarnybinių daugiabučiai, kuriuose buvo apgyvendinami elektrinės darbuotojai. Jie buvo atsiųsta iš kitų Tarybų Sąjungos pakraščių, daugiausia rusų, kadangi Lietuvoje nebuvo daug AE specialistų.

Šiuo metu dauguma – rusų, taip pat gyvena baltarusiai, ukrainiečiai, totoriai. Rusų kalba Visagine – „lingua franca“. Visagine užrašai bei dokumentai neretai rašomi ir rusų kalba).

Referendumo dėl stojimo į ES metu balsuota gana pasyviai, didesnė dalis gyventojų balsavo „prieš“.

Urbanizacija

Visagino mieste gyvena apie 29000 gyventojų. Prijungus prie Visagino savivaldybės dalį Ignalinos rajono teritorijos, atsirado kaimo gyventojų.

Sudėtis pagal lytį

  • vyrai – 14035 (47,49%)
  • moterys – 15519 (52,51%)

Religinė sudėtis

Visagine musulmonai sudaro 0,46% gyventojų- tai yra antra pagal gausumą musulmonų bendrija Lietuvoje.

Tautinė sudėtis

Švietimo ir ugdymo įstaigos

Miestai partneriai

Miestai, su kuriais Visaginas yra užmezgęs partnerystės ryšius:

Susisiekimas

Mieste kelios plačios gatvės ir nedaug šalutinių gatvių. Visų gatvių ilgis - 45 kilometrai. Geležinkelio stotis yra ant svarbaus geležinkelio Sankt Peterburgas–Varšuva, čia kursuoja Vilniaus-Sankt Peterburgo traukiniai, sujungiantys Visaginą taip pat ir su Pskovu bei Latvijos miestais – Daugpiliu ir Rezekne.

Taip pat kursuoja vietinės reikšmės traukiniai Vilnius-Turmantas. Autobusu galima nuvažiuoti į Vilnių, Kauną, Uteną, Daugpilį ir aplinkinių rajonų gyvenvietes.

Ateitis

Pagal Europos Sąjungos įsipareigojimus Ignalinos AE turės būti uždaryta, jau uždarytas jos pirmasis reaktorius. Mieste vykdomos įvairios integracijos į darbo rinką programos. Teikiama parama verslui pradėti.

Nuorodos

Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Visaginas