Mandarininis citrinmedis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: hu:Mandarin
DragonBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: vi:Quýt hồng
Eilutė 66: Eilutė 66:
[[tr:Mandalina]]
[[tr:Mandalina]]
[[uk:Мандарин]]
[[uk:Мандарин]]
[[vi:Quýt hồng]]
[[zh:瓯柑]]
[[zh:瓯柑]]

07:45, 2 spalio 2008 versija

Citrus reticulata
Mandarininis citrinmedis (Citrus reticulata)
Mandarininis citrinmedis (Citrus reticulata)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Erškėčiažiedžiai
( Rosidae)
Šeima: Rūtiniai
( Rutaceae)
Gentis: Citrinmedis
( Citrus)
Rūšis: Mandarininis citrinmedis
( Citrus reticulata)

Mandarininis citrinmedis (lot. Citrus reticulata) – iki 4 m aukščio rūtinių (Rutaceae) šeimos medis. Jo vaisiaus pavadinimas – mandarinas. Mandarininis citrinmedis – nedidelis medis, kurio šakos paprastai bedyglės. Žiedai pavieniai ar nedideliuose žiedynuose. C. reticulata būna diploidiniai (2n = 18).

Vaisiai

Vaisius – mandarinas

Vaisiai (mandarinai) kiek plokščiai rutuliški, jų viršūnė šiek tiek įdubusi, ryškiai oranžiniai, su lengvai nusilupančia plona žievele. Mandarinų skiltelės lengvai atsiskiria, minkštimas saldus, kiek rūgštokas, švelnus. Sėklos smulkios, bet dažnai mandarininiai citrinmedžių vaisiai yra besėkliai. Mandarinai nepasižymi transportabilumu.

Medžiai

Mandarininis citrinmedis

Mandarininiai citrinmedžiai yra anksti nokstantys ir gausiai derantys. Jie gana jautrūs šalnoms. Auginami tropikuose ir subtropikuose.
Jie dažnai yra savidulkiai (bitės perneša žiedadulkes iš to paties žiedo kuokelių į piesteles) ar partenokarpiniai (auginantys vaisius be apvaisinimo, dėl ko vaisiai būna besėkliai, pvz., satsumos grupės mandarininiai citrinmedžiai). Išimtis – Dancy veislės žiedai būna sterilūs savoms žiedadulkėms, todėl jų apdulkinimui reikia daug bičių ir veislės apdulkintojos medžių, jei norimas geras derlius.

Naudojimas

Mandarinų žieveles naudoja tradicinėje kinų medicinoje (atseit, reguliuoja ki energiją). Žieveles naudoja ir reguliuojant vidurių tempimą, jomis stiprina virškinimą ir mažina gleivių susidarymą kvėpavimo takuose.


Nuorodos