Jukio Mišima: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SilvonenBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: is:Yukio Mishima
S robotas Pridedama: no:Yukio Mishima
Eilutė 32: Eilutė 32:
[[la:Misima Iucius]]
[[la:Misima Iucius]]
[[nl:Yukio Mishima]]
[[nl:Yukio Mishima]]
[[no:Yukio Mishima]]
[[pl:Yukio Mishima]]
[[pl:Yukio Mishima]]
[[pms:Yukio Mishima]]
[[pms:Yukio Mishima]]

17:56, 1 spalio 2008 versija

Jukio Mišima, 1956
Mišima sako savo paskutinę kalbą kariams, 1970

Jukio Mišima (jap. 三島 由紀夫), tikrasis vardas – Kimitake Hirakoa (jap. 平岡 公威, 19251970) – vienas ryškiausių XX a. Japonijos rašytojų ir dramaturgų, išgarsėjęs tiek savo nihilistiniais kūriniais, tiek ritualine savižudybesepuku – ir jos aplinkybėmis.

1970 metų lapkričio 25 dieną Mišima, jau būdamas garsus Japonijos rašytojas, kartu su keturiais savo Skydo Draugijos nariais kažkokiu pretekstu apsilankė pas Ičigajos regiono karinės stovyklos komendantą. Čia pririšo jį prie kėdės ir užsibarikadavo kambaryje. Tada rašytojas išėjo į balkoną ir pasakė apačioje susirinkusiems kariams iš anksto paruoštą kalbą, turėjusią įkvėpti juos ankstesnės, imperialistinės Japonijos atkūrimui, iš esmės – revoliucijai. Tačiau Mišima buvo nušvilptas, galiausiai per triukšmą jo visai nebesigirdėjo. Tuomet jis grįžo atgal į kambarį, kur įvykdė sepuku persirėždamas pilvą tanto peiliu. Ritualo dalis – galvos nukirtimas – buvo patikėta Skydo Draugijos nariui Masakatsu Moritai, tačiau šiam neužteko ryžto ar drąsos, ir po kelių bandymu jis perdavė kataną Hiroyasu Kogai. Tuomet Morita taip pat pasidarė sepuku, jam irgi asistavo Koga.

Šį įvykį Jukio Mišima pradėjo ruošti bent prieš metus, tačiau niekas išskyrus jo Skydo Draugijos narius apie tokius planus nenutuokė.

Viso autorius buvo parašęs 40 romanų, 18 dramų, 20 trumpų istorijų knygų ir bent 20 esė bei vieną libretą.