Černobylis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 9: Eilutė 9:
=== Černobylio avarija ===
=== Černobylio avarija ===
{{main|Černobylio avarija}}
{{main|Černobylio avarija}}
[[1986]] m. [[balandžio 26]] d. 01:23 vietiniu laiku, manoma dėl operatorių klaidos ir trūkumų RBMK tipo reaktorių konstrukcijoje, įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės avarija, turėjusi globalaus masto pasekmių. Sprogus reaktoriui ir kilus gaisrui į aplinką pateko radioaktyvios medžiagos. Oficialiai žuvo 56 žmonės, avarijos metu iš miesto ir apylinkių buvo evakuota apie 130 tūkst. gyventojų (įskaitant [[Pripetė|Pripetės]] ir [[Opačičiai|Opačičių]] miestus). Apylinkėse gyvenama tik vyresnio amžiaus žmonių, kurie netiki [[radiacija]] arba nenori palikti gimtosios žemės. Dabar reaktorius yra užbetonuotas sarkofage, tačiau Černobylio zona išlieka viena iš pačių radioaktyviausių vietų visoje [[Žemė]]je. Apsaugos zona aplink [[Černobylio AE]] yra 30 km spinduliu.
[[1986]] m. [[balandžio 26]] d. 01:23 vietiniu laiku, manoma dėl operatorių klaidos ir trūkumų RBMK tipo reaktorių konstrukcijoje, įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės avarija, turėjusi globalaus masto pasekmių. Sprogus reaktoriui ir kilus gaisrui į aplinką pateko radioaktyvios medžiagos. Oficialiai žuvo 56 žmonės, avarijos metu iš miesto ir apylinkių buvo evakuota apie 130 tūkst. gyventojų (įskaitant [[Pripetė|Pripetės]] ir [[Opačičiai|Opačičių]] miestus). Apylinkėse gyvenama tik vyresnio amžiaus žmonių, kurie netiki [[radiacija]] arba nenori palikti gimtosios žemės. Dabar reaktorius yra užbetonuotas sarkofage, tačiau Černobylio zona išlieka viena iš pačių radioaktyviausių vietų visoje [[Žemė]]je. Apsaugos zona aplink [[Černobylio AE]] yra 30 km spinduliu. Šiuo metu Černobylyje gyvena tik pakaitomis dirbantys 3000 mokslininkų.


Įvairiais skaičiavimais dėl priežasčių susijusių su katastrofa žuvo 10 tūkstančių žmonių, dar 3,5 milijono susirgo. Dėl radiacijos, [[skydliaukė]]s vėžys padažnėjo dešimčia kartų. Černobylio jėgainė elektrą gamino dar 14 metų – iki 2000 m.
Įvairiais skaičiavimais dėl priežasčių susijusių su katastrofa žuvo 10 tūkstančių žmonių, dar 3,5 milijono susirgo. Dėl radiacijos, [[skydliaukė]]s vėžys padažnėjo dešimčia kartų. Černobylio jėgainė elektrą gamino dar 14 metų – iki 2000 m.

14:27, 19 rugsėjo 2008 versija

Radiacinė tarša aplink Černobylį

Černobylis (ukr. Чорнобиль, rus. Чернобыль) – miestas šiaurės Ukrainoje, Kijevo srityje, 90 km į šiaurę nuo Kijevo, 15 km nuo sienos su Baltarusija. 1986 m. miestas evakuotas dėl Černobylio atominės elektrinės avarijos.

Istorija

Žemėlapyje pažymėtas jau 1595 m. Černobylis buvo svarbus ryšių, prekybos ir komercijos centras, ypač XIX a. Už 18 km į šiaurę-šiaurės vakarus nuo miesto 1970 m. buvo pradėta statyti atominė elektrinė. 1985 m. Černobylyje gyveno apie 12 500 gyv.

Černobylio avarija

Pagrindinis straipsnis – Černobylio avarija.

1986 m. balandžio 26 d. 01:23 vietiniu laiku, manoma dėl operatorių klaidos ir trūkumų RBMK tipo reaktorių konstrukcijoje, įvyko didžiausia pasaulyje atominės jėgainės avarija, turėjusi globalaus masto pasekmių. Sprogus reaktoriui ir kilus gaisrui į aplinką pateko radioaktyvios medžiagos. Oficialiai žuvo 56 žmonės, avarijos metu iš miesto ir apylinkių buvo evakuota apie 130 tūkst. gyventojų (įskaitant Pripetės ir Opačičių miestus). Apylinkėse gyvenama tik vyresnio amžiaus žmonių, kurie netiki radiacija arba nenori palikti gimtosios žemės. Dabar reaktorius yra užbetonuotas sarkofage, tačiau Černobylio zona išlieka viena iš pačių radioaktyviausių vietų visoje Žemėje. Apsaugos zona aplink Černobylio AE yra 30 km spinduliu. Šiuo metu Černobylyje gyvena tik pakaitomis dirbantys 3000 mokslininkų.

Įvairiais skaičiavimais dėl priežasčių susijusių su katastrofa žuvo 10 tūkstančių žmonių, dar 3,5 milijono susirgo. Dėl radiacijos, skydliaukės vėžys padažnėjo dešimčia kartų. Černobylio jėgainė elektrą gamino dar 14 metų – iki 2000 m.

Nuorodos