Nica: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: io:Nice
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: cv:Ницца
Eilutė 29: Eilutė 29:
[[ceb:Nice]]
[[ceb:Nice]]
[[cs:Nice]]
[[cs:Nice]]
[[cv:Ницца]]
[[cy:Nice]]
[[cy:Nice]]
[[da:Nice]]
[[da:Nice]]

18:26, 16 rugsėjo 2008 versija

Apie gyvenvietę Latvijoje (tarp Liepojos ir Palangos) žr. Nyca.
Nicos paplūdimio vaizdas naktį

Nica (pranc. Nice) – miestas pietų Prancūzijoje, Viduržemio jūros pakrantėje; Pajūrio Alpių departamento administracinis centras. Apie 339 tūkst. gyventojų (2004 m.). Stambus infrastruktūros centras, uostas. Nica yra vienas didžiausių Žydrosios pakrantės (Prancūzijos Rivjeros) kurortinių centrų, jai būdingas švelnus klimatas. Palei jūros pakrantę yra suformuotas 7 km ilgio bulvaras.

Gyventojai dirba daugiausia aptarnavimo sferoje, taip pat yra maisto, tekstilės, siuvimo, parfumerijos, baldų, elektrotechnikos ir kitų pramonės įmonių. Priemiesčiuose išsvystyta gėlininkystė ir vaisių auginimas (citrusai, alyvuogės, vynuogės). Nicoje yra prekybos, žvejybos ir keleivių uostas, oro uostas. Su Paryžiumi jungia geležinkelis ir autostrada.

Mieste veikia universitetas (įkurtas 1965 m.), kino studija, 8 muziejai (archeologijos, gamtos istorijos, meno, laivyno ir kt.). Pakrantės architektūrai būdingas prašmatnus XIX-XX a. pr. eklektinis stilius, mieste - XVII-XVIII a. italų Baroko stiliaus bažnyčios ir rūmai.

Nicoje gimė Džiuzepė Garibaldis.

Istorija

Miesto apylinkėse pirmykščiai žmonės gyveno mažiausiai prieš 400 000 metų. Prie Mon Barono kalno rastos pirmykščių dramblių medžiotojų stovyklos.

Miestą V a. pr.m.e įkūrė graikai ir pergalės deivės Nikės garbei pavadino Nikėja, taip įamžindami pergalę prieš ligūrus. Miestas tapo vienu svarbiausių Ligūrijos jūros pakrantės prekybos centrų ir gyvavo iki lombardų įsiveržimo. Senovės Romos laikais buvo svarbus uostas. Nuo III a. vyskupystės centras. Nuo V a. dažni germanų ir saracėnų antpuoliai. XIII-XIV a. pateko Provanso priklausomybėn. 1543 m., vykstant Karolio V-ojo karui su Prancūzija buvo užimta prancūzų ir turkų kariuomenės. 1860 m. Sardinijos karalystė Nicą atidavė Prancūzijai.

Nuorodos