Žvaigždėlapis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sv:Stjärnkarta Keičiama: tr:Yıldız haritası
Muro Bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: it:Carta celeste
Eilutė 22: Eilutė 22:
[[fi:Tähtikartta]]
[[fi:Tähtikartta]]
[[hu:Csillagtérkép]]
[[hu:Csillagtérkép]]
[[it:Carta celeste]]
[[ja:星図]]
[[ja:星図]]
[[nl:Sterrenkaart]]
[[nl:Sterrenkaart]]

17:07, 3 rugsėjo 2008 versija

Kinų žvaigždėlapis (1020–1101)m.

Žvaigždėlapis yra taip sudarytas, kad juo galėtų naudotis ir šiaurinio, ir pietinio Žemės pusrutulių žvaigždžių stebėtojai. Kadangi žvaigždės juda nakties dangaus skliautu, todėl jų padėtis visą laiką keičiasi. Dėl to žvaigždėlapiuose yra vaizduojamos žvaigždės, kurias galima matyti žiūrėdami tam tikra kryptimi ir tam tikru laiku.

Dangaus skliautas suskaidomas į 12 dalių ir sudaromi 12 žvaigždėlapių, kurie kiekviename yra atvaizduoti atitinkamą mėnesį matomi žvaigždynai. Jie sudaromi atskiroms geografinėms platumoms, atsižvelgiama į skirtingus metų laikus. Kiekvieną mėnesį danguje pasirodo nauji žvaigždynai, o senieji išnyksta. Žvaigždėlapiai padeda susipažinti bei suvokti kintantį dangų.

Šiuolaikiniaise žvaigždėlapiuose iki šiol vartojami graikų ir arabų astronomų pasiūlyti žvaigždynų pavadinimai. Prieš keletą amžių žvaigždėlapiuose aplink tam tikro žvaigždyno žvaigždes būdavo piešiamos sudėtingos figūros. Šiuolaikiniuose žvaigždėlapiuose vieno žvaigždyno žvaigždės jungiamos paprastomis linijomis.

Kaip naudotis žvaigždėlapiu

Dangaus skliauto vaizdas priklauso nuo metų ir paros laiko bei nuo platumos, kurioje gyvenama. Lietuvos platuma yra tarp 40 - 60° šiaurės platumoje, todel norint stebėti žvaigždes, yra atsižvelgiama į geografinę platumą ir į metų laiką.

Viršutinėje žvaigždėlapio dalyje yra šiaurės pusrutulis, apatiniam - pietų pusrutulis. Žvaigždėlapyje būna nurodytas metų laikas, mėnuo ir valandos. Tai atitinka žvaigždžių išdėstymą. Atsižvelgiant į laiką, viena valanda pridedama tuo metų laiku, kai laikrodis atsukamas viena valanda atgal.