Reikalų patikėtinis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Ooom (aptarimas | indėlis)
charge įkėlimas
Ooom (aptarimas | indėlis)
Eilutė 24: Eilutė 24:




==Nurodos==
==Nuorodos==


*[[Ambasadorius]]
*[[Ambasadorius]]
*[[Chargé d’affaire]]
*[[Attaché]]
*[[Attaché]]
*[[Diplomatija]]
*[[Diplomatija]]
*[[Doyen]]
*[[Doyen]]
*[[Konsulinė sutartis]]
*[[Konsulas]]
*[[Konsulas]]



21:51, 13 gruodžio 2005 versija

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Laikinasis reikalų patikėtinis (pranc. Chargé d’affaire) yra diplomatas, kurį užsienio reikalų ministras skiria užsienio valstybėje (ar prie tarptautinės organizacijos), kai diplomatinėje atstovybėje nėra paskirto diplomatinio atstovo, kuris vadovautų diplomatinei atstovybei.

Laikinasis reikalų patikėtinis skiriamas ir tada, kai diplomatinis atstovas laikinai negali eiti savo pareigų. Šiuo atveju laikinąjį reikalų patikėtinį ne ilgiau kaip 1 mėnesiui gali paskirti patsdiplomatinis atstovas, o ilgesniam laikotarpiui - užsienio reikalų ministras arba jo įgaliotas asmuo.


Funkcijos

Laikinasis reikalų patikėtinis atstovauja savo valstybei užsienio valstybėje ar tarptautinėje organizacijoje ir vadovauja diplomatinei atstovybei. Vadovaudamas diplomatinei atstovybei, laikinasis reikalų patikėtinis turi tokias pat teises ir pareigas kaip ir diplomatinis atstovas.


Funkcijų vykdymo pradžia

Laikinasis reikalų patikėtinis užsienio valstybėje pradeda vykdyti savo funkcijas tada, kai įteikia įgaliojamuosius raštus valstybės, į kurią jis paskirtas, užsienio reikalų ministrui, arba kita valstybėje, į kurią jis skiriamas atstovauti valstybei, įprasta tvarka.

Jei jis skiriamas diplomatiniam atstovui laikinai negalint eiti savo pareigų, jis pradeda vykdyti savo funkcijas nuo pranešimo valstybės, į kurią jis paskirtas, užsienio reikalų ministerijai apie paskyrimą dienos arba nuo kitos tokiame pranešime nurodytos dienos.

Jei laikinasis reikalų patikėtinis skiriamas diplomatiniam atstovui prie tarptautinės organizacijos laikinai negalint eiti savo pareigų, jis savo funkcijas pradeda vykdyti nuo pranešimo tarptautinei organizacijai apie paskyrimą dienos arba nuo kitos tokiame pranešime nurodytos dienos.


Funkcijų pabaiga

Funkcijos pasibaigia paskyrus diplomatinį atstovą į valstybę, kurioje jis buvo akredituotas, užsienio reikalų ministrui jį atšaukus, pasibaigus jo paskyrimo terminui, jam atsistatydinus, netekus valstybės pilietybės, mirus arba kitais tarptautinės teisės numatytais atvejais. Jei laikinąjį reikalų patikėtinį yra paskyręs diplomatinis atstovas, laikinojo reikalų patikėtinio funkcijos pasibaigia ir tada, kai diplomatinis atstovas vėl pradeda eiti pareigas.

Apie laikinojo reikalų patikėtinio atšaukimą ir apie tai, kad diplomatinis atstovas vėl pradėjo eiti pareigas, valstybė ar tarptautinė organizacija, kurioje laikinasis reikalų patikėtinis atstovavo valstybei, informuojama toje valstybėje ar tarptautinėje organizacijoje nustatyta tvarka.


Nuorodos