Lenta: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
de:Bohl kann nicht richtig sein - de:Bohl can't be correct - de:Bohl ne peut pas être correct
Eilutė 46: Eilutė 46:
[[Kategorija:Mediena]]
[[Kategorija:Mediena]]


[[de:Bohl]]
[[pl:Deska (materiał budowlany)]]
[[pl:Deska (materiał budowlany)]]

21:21, 31 rugpjūčio 2008 versija

Sukaltos medinės lentos.

Lenta – iš medžio išpjauta nestora pailga plokštė. Medienos pramonėje lenta vadina pjautas medienos plokštes, kurių plotis daugiau kaip du kartus didesnis už storį, o storis neviršija 100 mm.

Lentos naudojamos:

  • Kaip apkrovą laikantis elementas - įvairiose medinėse konstrukcijose, pastatuose ir pan.
  • Kaip šilumą, orą (vėją) sulaikantis elementas - statinių sienose, nors paprastai jose lentos atlieka ir atraminę funkciją. Nestorų lentų termoizoliacinė geba nėra didelė.
  • Kaip dekoratyvus elementas - poliruotas, lakuotas ar kitaip paruoštas medienos paviršius paprastai pasižymi dekoratyvia, patrauklia išvaizda. Tokios dekoratyvios lentos naudojamos baldų gamyboje (kur jos kartu atlieka ir mechaninę funkciją), apkalant sienas iš vidaus (interjere) ar iš išorės (eksterjere). Dideliu dekoratyvumu pasižymi kai kurių rūšių spalvotos medienos (juodmedžio, raudonmedžio).

Svarbios medienos, naudojamos lentoms, savybės yra:

Ne visų rūšių medžių mediena tinka lentoms. Kai kurių rūšių mediena yra pernelyg minkšta ar nepatvari. Pvz., balza yra pernelyg minkšta, tačiau jos termoizoliacinė geba didesnė už kitų medienų, todėl balzos lentas kartais naudoja kaip šilumą izoliuojančias plokštes.

Įmonės, kuriose pjaunamos lentos, paprastai vadinamos lentpjūvėmis.

Stingant medienos imta gaminti medinių lentų pakaitalus iš presuotų ir suklijuotų pjuvenų, drožlių, medienos plaušų. Tokie gaminiai, dažniausiai naudojami baldų gamyboje, paprastai vadinami plokštėmis, nors kartais juos irgi pavadina lentomis.

Kitokios lentos

Lentomis taip pat vadina įvairius lentų formos įtaisus ar jų analogus:

  • skelbimų lenta - ant sienos pakabinta plokštė ar stovas su plokšte, ant kurios kabinami skelbimai.
  • elektroninė skelbimų lenta - paprastai specializuotas tinklalapis, kuriame skelbiami tam tikros temos dalykai, skelbimai.
  • mokyklinė lenta ar rašomoji lenta - plokštė, kabinama ant sienos ar laikoma stovo, skirta rašyti kreida, o šiais laikais - specialiais rašikliais (flamasteriais).
  • memorialinė lenta - paprastai akmeninė ar metalinė plokštė, tvirtinama prie pastato, tai pat prie obelisko ar kitokio paminklo, kurioje nurodoma, kad tame pastate ar toje vietoje gyveno koks įžymus žmogus, buvo įsikūrusi kuo svarbi organizacija ar įvyko koks svarbus įvykis, arba kad paminklas skirtas kam nors pažymėti ir/ar atminti.
  • lyginimo lenta - įtaisas, skirtas patogiai padėti lyginamus drabužius ar skambinius ir juos lyginti.
  • plaukimo lenta - 60–100 cm ilgio, 40–50 cm pločio, 4–6 cm storio skydas iš medžio arba putplasčio, skirtas mokytis plaukti.
  • šachmatų lenta ar kitokia žaidimų lenta - šachmatams ar kitam žaidimui žaisti skirta lenta, kuri būna paprastai tam tikru būdu sužymėta.
  • prietaisų lenta (dabar tai pasenęs terminas, paprastai vietoj jo vartojami terminai įtaisų skydas, nuotolinio valdymo skydas) - plokščias įtaisas, kuriame paprastai būna sumontuotos matuoklių dalys (ciferblatai, skalės, signalinės lemputės) informuojančios apie sistemos veikimą, o taip pat tokios sistemos valdymo priemonės kaip mygtukai, tumbleriai, slankikliai ir pan. Prietaisų lentos būna transporto priemonėse, sudėtingose staklėse, valdymo pultuose ir pan.
  • bandomoji lenta - daugkartinio naudojimo įtaisas elektroninių įtaisų kūrimui

„Lentų“ vediniai

Nuorodos


Šiame nuorodiniame puslapyje pateikti straipsniai tokiais pačiais pavadinimais.
Jei čia patekote, paspaudęs(-usi) nuorodą kitame Vikipedijos straipsnyje, prašome, jei galite, pakeisti paspaustą nuorodą taip, kad ji tiesiogiai rodytų į Jūsų ketintą aplankyti straipsnį.