Blumfonteinas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
Thijs!bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ro:Bloemfontein
Eilutė 57: Eilutė 57:
[[pms:Bloemfontein]]
[[pms:Bloemfontein]]
[[pt:Bloemfontein]]
[[pt:Bloemfontein]]
[[ro:Bloemfontein]]
[[ru:Блумфонтейн]]
[[ru:Блумфонтейн]]
[[simple:Bloemfontein]]
[[simple:Bloemfontein]]

00:24, 28 rugpjūčio 2008 versija

Blumfonteino panorama

Blumfonteinas (būrų kalba Bloemfontein – gėlių fontanas) – viena iš trijų Pietų Afrikos Respublikos sostinių, kartu su Pretorija ir Keiptaunu. Blumfonteinas yra teisminė šios šalies sostinė, taip pat Fristeito (buvusios Oranžijos laisvosios respublikos) administracinis centras. Sesoto kalba šis miestas vadinamas Mangaungu, kuris reiškia „vietą, kurioje gyvena gepardai“.

Miestas įkurtas sausoje plynaukštėje, 29° pietų platumos ir 26° rytų ilgumos, 1395 m virš jūros lygio. Mieste gyvena apie 500 000 gyventojų, su priemiesčiais – apie 1 000 000 gyventojų. Prie miesto yra oro uostas.

Istorija

1846 metais miestą įkūrė būrų kolonizatoriai ir nuo 1854 iki 1902 metų miestas buvo Oranžijos laisvosios valstybės sostinė.

1890 metais nutiestas geležinkelis, jungiantis miestą su Keiptaunu.

Blumfonteinas buvo 1889 metų Blumfonteino konferencijos vieta, kur buvo bandoma užkirsti kelią antrajam Anglų-būrų karui.

1890 metais Didžiosios Britanijos pajėgos užėmė miestą. Buvo įkurta didžiulė koncentracijos stovykla, kurioje buvo kalinami būrų moterys ir vaikai. Šioje stovykloje žuvo apie 28 000 moterų ir vaikų.