Gatlingas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: thumb|right|250px|1876 m. gatlingo modelis. Šone matyti rankena, kurią sukant ginklas šaudo seriją. '''Gatlingas''' - daugiavamzdis automatiškai šau...
 
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: cs, da, de, es, fa, fi, fr, gl, hr, id, it, ja, ko, nl, no, pl, pt, ru, sr, sv, zh
Eilutė 31: Eilutė 31:
[[Kategorija:Artilerija]]
[[Kategorija:Artilerija]]


[[cs:Gatlingův kulomet]]
[[da:Gatling]]
[[de:Gatling (Waffe)]]
[[en:Gatling gun]]
[[en:Gatling gun]]
[[es:Ametralladora Gatling]]
[[fa:مسلسل گاتلینگ]]
[[fi:Gatling]]
[[fr:Gatling]]
[[gl:Canón Gatling]]
[[hr:Getlingov top]]
[[id:Senapan Gatling]]
[[it:Mitragliatrice Gatling]]
[[ja:ガトリング砲]]
[[ko:개틀링 포]]
[[nl:Gatling gun]]
[[no:Gatlingvåpen]]
[[pl:Kartaczownica Gatlinga]]
[[pt:Gatling (metralhadora)]]
[[ru:Пушка схемы Гатлинга]]
[[sr:Гетлингов систем]]
[[sv:Gatling]]
[[zh:加特林机枪]]

18:57, 14 rugpjūčio 2008 versija

1876 m. gatlingo modelis. Šone matyti rankena, kurią sukant ginklas šaudo seriją.

Gatlingas - daugiavamzdis automatiškai šaudantis ginklas, kurio vamzdžiai išdėstyti ratu.

Kiekvienas gatlingo vamzdis turi savo šovinio lizdą. Šaudymo metu vamzdžių blokas sukasi, vamzdis, atsisukęs į šovimo liniją, iššauna, išmeta tūtelę ir sukasi toliau. Jo vietą užima kitas vamzdis, o ką tik iššautas vamzdis sukimosi metu vėl užtaisomas, o vamzdis iš dalies atvėsta. Tokios konstrukcijos ginklas leidžia šaudyti didele sparta ir neperkaisti.

Pirmasis gatlingas

Pirmasis gatlingas buvo sukonstruotas Ričardo Gatlingo 1861 m. ir užpatentuotas 1862 m. Jis šaudė naudodamas išorinę energiją - būdavo sukama rankena, kuri sukdavo vamzdžių bloką ir užtaisydavo vamzdžius ir juos iššaudavo.

Pirmasis gatlingas naudojo šovinius, užtaisytus juoduoju paraku. Šoviniai vamzdžiams buvo tiekiami ne iš juostos, kas būdinga šiuolaikiniams gatklingams, o iš specialios dėžės-dėtuvės, kurioje buvo tvarkingai sudėti palaidi šoviniai. Žemės trauka priverčia šovinius po vieną kristi pro dėžės angą į vietą, iš kur jie įstumiami į atsisukusio vamzdžio šovinio lizdą.
Gatlingo naujumas buvo ne sukimo mechanizme (juos tuo metu naudojo daug revolverių), ne daugelio vamzdžių bloke (tai turėjo ir mitraljezė, ir vadinamieji Pepper-box revolveriai), o gravitaciniame (naudojančiame Žemės trauką) užtaisymo mechanizme. Mitraljezes reikėjo užtaisyti ranka, tai buvo gana lėtas dalykas, reikėjo įgudimo. Tuo tarpu gatlingu šaudyti buvo paprasčiau, jo šaudymo sparta buvo gerokai didesnė.

Gatlingus pirmą kartą panaudojo Amerikos pilietiniame kare Sąjungos kariuomenė. Vėliau juos naudojo JAV Ispanijos-Amerikos kare.

Gatlingų klasifikacija

Angliakalbėje literatūroje pirmąjį gatlingą priskiria kulkosvaidžiams (angl. machine gun), nors tai yra savotiškas nesusipratimas. Angliškas terminas machine gun 'mašininis šaunamasis ginklas' reiškia bet kokius daugiašūvius serijomis šaudančius ginklus. Ši kategorija apima ne tik tai, kas lietuviškai vadinama kulkosvaidis, bet ir automatines patrankas (ypač nedidelio kalibro), bet ir gatlingus. Gatlingai taip pat gali būti mažo patrankinio kalibro (20 mm ir daugiau).

Tuo tarpu pirmas tikrasis kulkosvaidis yra Maksimo kulkosvaidis, sukurtas 1884 m. Jis šaudydamas naudoja savo energiją - t.y., šūvio metu susidarančių parako dujų energiją.

Vėliau atsirado gatlingo tipo kulkosvaidžiai, kurie yra sukamieji daugiavamzdžiai, bet sukami parako dujų energijos. Dar vėliau atsirado tikrieji gatlingai, kurie sukami ne rankomis, o elektros variklio.

Tad daugiavamzdžiai ginklai sudaro kelias grupes:

  • tikrieji gatlingai - sukami išorinės energijos:
    • sukami rankomis - toks buvo pirmasis gatlingas
    • sukami elektros variklio - dažniausias šiuolaikinis tikrųjų gatlingų variantas
  • gatlingo tipo kulkosvaidžiai - daugiavamzdžiai kulkosvaidžiai, kurie sukasi naudodami parako dujų energiją.