Riufiskas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
PipepBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: de:Rufisque
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 16: Eilutė 16:
[[de:Rufisque]]
[[de:Rufisque]]
[[en:Rufisque]]
[[en:Rufisque]]
[[eo:Rufisko]]
[[fr:Rufisque]]
[[fr:Rufisque]]
[[ja:リュフィスク]]
[[ja:リュフィスク]]

04:13, 6 rugpjūčio 2008 versija

Riufisko vieta Senegale

Riufiskas (pranc. Rufisque, vol. Tëngéej) yra miestas vakarų Senegale, Dakaro regione, Žaliojo kyšulio pusiasalyje. Mieste gyvena 162 056 gyentojai (2007 m.). Seniau Riufiskas buvo svarbus Senegalo uostas, tačiau šiuo metu tai yra Dakaro priemiestis.

Riufiskas taip pat yra to paties pavadinimo rajono sostinė.

Istorija

Iš pradžių miestas buvo žvejybinis kaimas, vadintas Tenguedj (Volofų kalba:Tëngéej), Riufiskas tapo svarbus XVI a. kaip pagrindinis Kajorų karalystės uostas. Miestą dažnai lankė portugalai (kurie pavadino jį Rio Freska ar “Gėlavandene Upe”), Olandijos, Prancūzijos ir Anglijos prekybininkai.

1840 m. pora Sen Luji prekiautojų pastatė ant kranto sandėlius riešutams saugoti. Kiti prekiautojai pasekė šiuo pavyzdžiu. Kadangi arachisų riešutų prekyba sparčiau augo, miestas plėtėsi komerciškai. 1859 m. Riufiske prancūzai pastatė uostą ir prijungė miestą prie Senegalo kolonijos. 1880 m. Riufiskas paskelbtas komuna, o 1885 m. jo uostas buvo sujungtas su geležinkelio linija Dakaras-Sen Luji. 1909 m. Galandou Diouf (miręs 1941 m.) buvo išrinktas atstovu Sen Luji kolonijos Taryboje, tapdamas pirmuoju afrikiečiu tokiose pareigose.

Uosto smukimas

XX a. pradžioje turėdamas geresnius uostus sparčiai vystėsi Dakaras, o tai smukdė Riufiską. Miestas prarado visas turizmo sektoriaus ir visuomenines investicijas, ko pasekoje šiuo metu jis yra vienas iš labiausiai apleistų Senegalo didžiųjų miestų.