Kiaušidė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S robotas Pridedama: te:అండాశయము
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: tl:Obaryo
Eilutė 52: Eilutė 52:
[[ta:சூலகம்]]
[[ta:சூலகம்]]
[[te:అండాశయము]]
[[te:అండాశయము]]
[[tl:Obaryo]]
[[tr:Yumurtalık]]
[[tr:Yumurtalık]]
[[uk:Яєчник]]
[[uk:Яєчник]]

08:03, 4 liepos 2008 versija

Moters lytiniai organai: 1. Kiaušintakis, 2. Šlapimo pūslė, 3. Kaulas, 4. G – taškas, 5. Varputė, 6. Šlaplė, 7. Makštis, 8. Kiaušidė, 9. Gaubtinė žarna, 10. Gimda, 11. Makšties dugnas, 12. Gimdos kaklelis, 13. Tiesioji žarna, 14. Išangė

Kiaušidė (lot. ovarium) – tai porinė moters lytinių organų liauka (lytinė liauka), kurioje gaminasi moteriškosios lytinės ląstelėskiaušinėliai. Kiaušidė taip pat gamina hormonus, kurie lemia moters antrinius lytinius požymius bei reguliuoja mėnesinių ciklą.

Kiaušidės yra mažojo dubens šonuose, už gimdos. Pagal formą jos primena migdolus; jų vidutinis ilgis apie 4 cm, plotis 2 cm, storis 1,5 cm. Kiaušidėse susiformuoja ir subręsta Grafo folikulai ir kiaušialąstės, be kurių neįmanomas apvaisinimas ir dauginimosi funkcija apskritai. Jos yra ir vidaus sekrecijos liaukos, kuriose gaminami moteriškieji lytiniai hormonai, lemiantys moters lytinių organų ir pieno liaukų išsivystymą, antrinius lytinius požymius, medžiagų apykaitą organizme, kraujo sudėtį ir kt. Prasidedant lytine branda ir baigiantis menopauze, kiaušidėse ir gimdoje vyksta sinchroniški periodiniai pokyčiai: folikulo augimas, kiaušialąstės vystymasis, ovuliacija, geltonkūnio susidarymas, gimdos gleivinės paruošimas galimam apvaisintos kiaušialąstės įsitvirtinimui, o jei apvaisinimas neįvyko – gleivinės atitrūkimas.

Ligos

Dažniausios kiaušidžių ligos:

  • ooforitas – uždegimas, kurį sukelia įvairios bakterijos, patenkančios į kiaušidę su krauju ir limfa.
  • kiaušidžių vėžys – piktybinis navikas, atsirandantis dėl hormonų apykaitos sutrikimų, paveldėto polinkio.