Jamaikos herbas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: zh:牙買加国徽
Qwa bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: zh:牙買加國徽
Eilutė 28: Eilutė 28:
[[pl:Herb Jamajki]]
[[pl:Herb Jamajki]]
[[sv:Jamaicas statsvapen]]
[[sv:Jamaicas statsvapen]]
[[zh:牙買加徽]]
[[zh:牙買加徽]]

14:50, 31 gegužės 2008 versija

Jamaikos herbas

Jamaika herbassidabriniame herbo skyde raudonas kryžius. Jame penki auksiniai ananasai. Virš skydo auksinis heraldinis šalmas su auksine mantija sidabriniu vidumi, virš jo – šalmo papuošalas – tupintis ant rąsto Jamaikos krokodilas. Skydą prilaiko skydininkai – moteris su krepšiu ananasų yra dešinėje (priekinėje) skydo pusėje ir vyras su ietimi – kairėje. Herbo papėdėje ružava juosta su devizu Out of Many, One People.

Simbolika

Visi herbo simboliai atstovauja skirtingoms Jamaikos gyvenimo sritims: ananasai – vietiniai vaisiai, Taino genties žmonės – pirmieji gyventojai, o krokodilas – vietinis roplys. Karališkojo šalmo panaudojimas herbe simbolizuoja išskirtinę malonę, gautą iš Anglijos.

Istoriniai faktai

Spręsdamos, kaip turėtų atrodyti tinkamas nepriklausomos Jamaikos herbas, ir Vyriausybė, ir opozicija sutarė dėl vieno: tuometinis herbas (patvirtintas 1661 m.) buvo „simbolis, tautai turinris didžią istorinę reikšmę“ ir todėl turėjo būti išsaugotas.

Herbe įrašytas devizas pradžioje buvo lotyniškaiIndus Uterque Serviet Un, o 1962 m. buvo išverstas į anglų kalbąOut of Many, One People.

Jamaikos herbas buvo suteiktas Jamaikai 1661 m. Karališkuoju potvarkiu. Originalą sukūrė Viljamas Sankroftas, tuometinis Kenterberio arkivyskupas.