Mazovija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Mazovija''' (lenk. ''Mazowsze'', lot. ''Mazovia'') - geografinė ir istorinė sritis rytų Lenkijoje, kurios istorinė sostinė ir seniausias miestas yra [[Plocka...
 
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: de, es, hu, lv, mk, no, pl, pt, ru, sv, tr, uk, zh
Eilutė 9: Eilutė 9:
[[Kategorija:Istoriniai regionai]]
[[Kategorija:Istoriniai regionai]]


[[de:Masowien]]
[[en:Masovia]]
[[en:Masovia]]
[[es:Mazovia (región)]]
[[hu:Mazóvia]]
[[lv:Mazovija]]
[[mk:Мазовија]]
[[no:Masovia]]
[[pl:Mazowsze]]
[[pt:Mazóvia]]
[[ru:Мазовия]]
[[sv:Masovien]]
[[tr:Mazovya]]
[[uk:Мазовія]]
[[zh:马佐夫舍]]

20:54, 11 gegužės 2008 versija

Mazovija (lenk. Mazowsze, lot. Mazovia) - geografinė ir istorinė sritis rytų Lenkijoje, kurios istorinė sostinė ir seniausias miestas yra Plockas.

Spėjama, kad Mazovija tapo Lenkijos dalimi Mieszko I (~935–992), pirmo Lenkijos kunigaikščio iš Piastų dinastijos laikais.

Mirus karaliui Boleslavui III, Lenkija testamentu buvo padalinta į kunigaikštystes. Mazovija tapo viena tokių kunigaikštysčių (księstwo Mazowieckie), kurią iki 1526 m. valdė Piastų dinastijos atšaka. Kunigaikštis Konradas I pakvietė Vokiečių ordiną, kad šis padėtų kovoti su pagonimis prūsais.

1295 m. buvo karūnuotas Przemysł II ir atkurta Lenkijos karalystė, bet Mazovijos kunigaikštystė liko atskira. 1351 m. Mazovijos kunigaikščiai tapo Lenkijos karalių vasalais. Plocko vyskupija visada buvo Gniezno (Lenkijos) arkivyskupijos dalis. Po 1385 m. Krėvos unijos Mazovija atsidūrė tarp susivienijusių Lenkijos karalystės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštystės. 1526 mirė paskutinis Mazovijos valdovas iš Piastų, ir Mazovija tapo Lenkijos karalystės vaivadija.