Sinhalai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Kailis (aptarimas | indėlis)
Vytas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 41: Eilutė 41:
Sinhalai save identifikuoja pagal sinhalų kalbą, paveldimumą (tačiau jie fiziškai nesiskiria nuo kaimyninių tautų) ir budizmą. Tuo jie skiriasi nuo Šri Lankos tautinės mažumos - [[tamilai|tamilų]]. Pastaraisiais metais sinhalai pradėjo dominuoti politiniame ir ekonominiame salos gyvenime.
Sinhalai save identifikuoja pagal sinhalų kalbą, paveldimumą (tačiau jie fiziškai nesiskiria nuo kaimyninių tautų) ir budizmą. Tuo jie skiriasi nuo Šri Lankos tautinės mažumos - [[tamilai|tamilų]]. Pastaraisiais metais sinhalai pradėjo dominuoti politiniame ir ekonominiame salos gyvenime.


Dėl geros sveikatos priežiūros gyvenimo trukmė pasiekė 72 metus. Moterų emancipacija sukėlė daugybę socialinių pokyčių ir lyčių ligybę - tarp svarbių politikių buvo buvusi premjerė [[Sirimavo Bandaranaike]] ir prezidentė [[Chandrika Kumaratunga]]. Sinhalai turi stabilų gimstamumą, o jų gyventojų prieaugis, lyginant su Indija ir kitomis pietų Azijos šalimis, yra gan mažas.
Dėl geros sveikatos priežiūros gyvenimo trukmė pasiekė 72 metus. Moterų emancipacija sukėlė daugybę socialinių pokyčių ir lyčių lygybę - tarp svarbių politikių buvo buvusi premjerė [[Sirimavo Bandaranaike]] ir prezidentė [[Chandrika Kumaratunga]]. Sinhalai turi stabilų gimstamumą, o jų gyventojų prieaugis, lyginant su Indija ir kitomis pietų Azijos šalimis, yra gan mažas.


== Taip pat žiūrėkite ==
== Taip pat žiūrėkite ==

21:43, 28 balandžio 2008 versija

Sinhalai
Gyventojų skaičius 15 000 000
Populiacija šalyse Šri Lanka:
   14 000 000[1]

Didžioji Britanija:
   150 000
Tailandas:
   62 000
Australija:
   59 000
Jungtiniai Arabų Emyratai:
   50 000[2]
Italija:
   45 575[3]
Malaizija:
   25 328
Naujoji Zelandija:
   24 000

Kalba (-os) sinhalų
Religijos dominuoja budizmas, yra daug krikščionių, mažos grupės ateistų, musulmonų ir kt.
Giminingos etninės grupės bengalai ir kitos Indo-arijų tautos

Sinhalai yra didžiausia Šri Lankos etninė grupė kalbanti indoeuropiečių kalbų šeimai priklausančia sinhalų kalba. Sinhalai sudaro 75% Šri Lankos gyventojų ir gyvena daugiausia pietvakarinėje ir centrinėje šalies dalyje.

Religija

Dauguma sinhalų (93%[4]) yra Theravados budizmo, kuris yra stipriai paveiktas induizmo, pasekėjai. Induizmo įtaka pasireiškia ne dėl artumo su Indija, bet dėl to, kad iš Šiaurės Indijos atvykę sinhalai iki budizmo įvedimo III a.pr.m.e. buvo induistais. Be to, Šri Lankoje yra didelė musulmonų bendruomenė, kuri kilusi iš arabų pirklių bendruomenės.

Kilmė

Pagal legendą[5] sinhalai atsikraustė į Šri Lanką vadovaujami Kalingos (dabar Orisos provincija šiaurės rytų Indijoje) princo Vidžajos. O apie 247 m. pr. Kr. Ašokos sūnus Mahinda Šri Lankoje įdiegė budizmą. Pasaulyje yra apie 15 mln. sinhalų, dauguma gyvena Šri Lankoje, apie 400 000 užsienyje, daugiausiai pietryčių Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Didžiojoje Britanijoje[6].

Etimologija

Sinhalai taip pat vadinami "helais" ar "sinhelais". Sinha reiškia liūtą, o hela - "pirmykštis". Žodis Sinhala reiškia "liūto žmonės" ir yra susijęs su mitu, aiškinančių sinhalų protėvio, princo Vidžajos, kilmę. Paskutinė karalių dinastija saloje vadinosi sinhais ir iš čia kilo žodis sinha.

Geografinis pasiskirstymas

Sinhalų pasiskirstymas rajonuose procentais remiantis 2001 ar 1981 m. (kursyvu) surašymais.[7]

Dauguma sinhalų gyvena Šri Lankoje (daugiausia pietinėje ir vakarinėje dalyje), bet yra didelės bendruomenės Pietryčių Azijoje ir Vidurio Rytuose, kur jie įdarbinami kaip darbininkai-imigrantai. Mažos bendruomenės taip pat yra Europoje (Didžioji Britanija ir Italija) ir Šiaurės Amerikoje (ypač Kanadoje).

Kalba

Sinhalų kalba, vadinama "Helabasa", turi dvi formas: rašytinę ir žodinę. Rašytinė naudoja daugybę sanskrito žodžių, o žodinės kalbos formos yra unikalios. Dauguma senųjų sinhalų tekstų, tokių kaip Hela Atuwa, buvo sunaikinti, išvertus į pali. Kiti svarbūs sinhalų tekstai yra Amar Wathura, Kavu Silumina, Jathaka Potha ir Sala Liheeniya.

Šiuolaikiniai sinhalai

Sinhalai save identifikuoja pagal sinhalų kalbą, paveldimumą (tačiau jie fiziškai nesiskiria nuo kaimyninių tautų) ir budizmą. Tuo jie skiriasi nuo Šri Lankos tautinės mažumos - tamilų. Pastaraisiais metais sinhalai pradėjo dominuoti politiniame ir ekonominiame salos gyvenime.

Dėl geros sveikatos priežiūros gyvenimo trukmė pasiekė 72 metus. Moterų emancipacija sukėlė daugybę socialinių pokyčių ir lyčių lygybę - tarp svarbių politikių buvo buvusi premjerė Sirimavo Bandaranaike ir prezidentė Chandrika Kumaratunga. Sinhalai turi stabilų gimstamumą, o jų gyventojų prieaugis, lyginant su Indija ir kitomis pietų Azijos šalimis, yra gan mažas.

Taip pat žiūrėkite

Išnašos

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.