Septyni Nojaus įsakymai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 13: Eilutė 13:
==Septyni įsakymai==
==Septyni įsakymai==


Šie įsakymai išvardinti [[Talmudas|Talmude]]
Šie įsakymai išvardinti [[talmudas|Talmude]] (Sanhedrin 56a):


# '''Stabmeldystės draudimas: tu neturėsi jokių stabų prieš Dievą.''' Pripažinimas, kad egzistuoja tik vienas Dievas, kuris yra begalinis ir esantis virš visko. Negalima pakeisti Aukščiausios Būtybės baigtiniais stabais.
# '''Stabmeldystės draudimas: tu neturėsi jokių stabų prieš Dievą.''' Pripažinimas, kad egzistuoja tik vienas Dievas, kuris yra begalinis ir esantis virš visko. Negalima pakeisti Aukščiausios Būtybės baigtiniais stabais.

03:21, 20 kovo 2008 versija

Vaikorykštė, Noahidų simbolis

Septyni Nojaus įsakymai (Hebr.: שבע מצוות בני נח, Sheva mitzvot B'nei Noach), arba 7 Dievo įsakymai Nojui ir jo vaikams - septynių universalių moralinių priesakų rinkinys kurie, pasak Talmudo, buvo Dievo duoti Nojui kaip svarbiausi įsakai visai žmonijai. Pagal judaizmą kiekvienas nejudėjus, gyvenantis pagal šiuos įsakymus yra laikomas Tautų Teisuoliu ir turės savo vietą būsimajame pasaulyje (Olam Aba). Pagal Judaizmą šie įsakymai galioja visai Visatai, t.y. yra universalūs moraliniai pricipai galiojantys visai žmonijai be išimčių.

Kartu su šiais įsakymais siejamas "Bnai Noah" (hebr. Nojaus sūnūs) arba Noahidų judėjimas. Nėra statistinių duomenų kiek iš viso pasaulyje egistuoja besilaikančių Nojaus įsakymų. Noahidų yra JAV, Pietų Amerikoje ir Europoje.

Nojaus įsakymų ankstesnė versija buvo šeši įsakymai, duoti Adomui ir Ievai. Vėliau Sinajaus apreiškime Septyni Nojaus įsakymai buvo duoti žmonijai antrą kartą ir įtraukti į 613 Įsakymų, duotų Izraelio vaikams kartu su 10 Dievo Įsakymų, kurie yra 613 Įsakymų dalis, bet ne atskiri nuo jų.

Šie įsakymai yra minimi Toroje. Pagal judaizmą, 613 Įsakymų yra „įsakymai“, duoti rašytinėje Toroje ir kartu racionaliai pagrįsti žodinėje tradicijoje. Šie įsakymai buvo skiriami tik judėjams ir perduoti kaip protėvių paveldas.

Tuo pačiu Sinajaus kalne Izraelio vaikai buvo įpareigoti mokyti kitas tautas šių įstatymų. Iš tiesų Talmude nejudėjams, kuriems Nojaus įsakymai galioja, yra draudžiama pakelti savo įsakymų vykdymą iki Toros micvų.

Septyni įsakymai

Šie įsakymai išvardinti Talmude (Sanhedrin 56a):

  1. Stabmeldystės draudimas: tu neturėsi jokių stabų prieš Dievą. Pripažinimas, kad egzistuoja tik vienas Dievas, kuris yra begalinis ir esantis virš visko. Negalima pakeisti Aukščiausios Būtybės baigtiniais stabais.
  2. Draudimas žudyti: nežudysi (Pradžios kn. 9:6) Pagarba žmogaus gyvybei. Kiekvienas žmogus - atskiras pasaulis. Išgelbėti gyvybę reiškia išgelbėti visa pasaulį. Sunaikinti gyvybę - sunaikinti visą pasaulį. Pagalba kitiems gyventi yra šio įsakymo išvada.
  3. Draudimas vogti: nevogsi.
  4. Draudimas ištvirkauti: neištvirkausi. Pagarba santuokos institucijai. Santuoka yra esminis dieviškas aktas.
  5. Draudimas piktžodžiauti: nekeiksi Dievo.
  6. Draudimas būti žiauriam gyvūnų atžvilgiu : nevalgysi gyvūno kūno kol jis dar gyvas (Pradžios kn. 9:4)
  7. Liepimas turėti įstatymus: sukursi efektyviai veikiančią teismų sistemą šešių aukštesnių įsakymų vykdymui.

Nojaus įsakymų sekėjai paprastai yra nejudėjai, kurie nuosekliai tyrinėję biblinę išmintį (pvz krikščionišką graikiškąja Biblijos dalį, krikščionių vadinamą Naujuoju Testamentu) pradeda domėtis žydiškąja Biblijos dalimi Senuoju Testamentu - t.y. Tora, priartėja prie Judaizmo ir apskritai atranda, kad išviso egzistuoja tokie Nojaus įsakymai.

Judaizmo traktuote tik šie Nojaus įsakymai yra realistiški, įmanomi nejudėjams, o Dešimt Dievo įsakymų yra per Mozę duoti vykdymui tik judėjams ir kitoms tautoms net neįmanoma juos vykdyti.

Dar žiūrėkite

Šaltiniai

Nuorodos