Ušuaja: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
PixelBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: lij:Ushuaia (Argentinn-a)
Qwa bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ro:Ushuaia
Eilutė 67: Eilutė 67:
[[pl:Ushuaia]]
[[pl:Ushuaia]]
[[pt:Ushuaia]]
[[pt:Ushuaia]]
[[ro:Ushuaia]]
[[ru:Ушуайя]]
[[ru:Ушуайя]]
[[sk:Ushuaia]]
[[sk:Ushuaia]]

12:30, 10 kovo 2008 versija

54°48′ p. pl. 68°19′ v. ilg. / 54.800°š. pl. 68.317°r. ilg. / 54.800; 68.317

Šablonas:Ciudad

Ušuaja (isp. Ushuaia) – miestas Argentinoje, Ugnies Žemės saloje, prie Byglo kanalo, Ugnies Žemės, Antarktidos ir Pietų Atlanto salų srities centras. Tai labiausiai nutolęs į pietus pasaulio miestas. 45 400 gyventojų.

Istorija

Pirmieji gyventojai prie Byglio kanalo apsigyveno maždaug prieš 10 000 metų. 1869 m. pirmieji europiečiai, apsilankę šiose apylinkėse ir įkūrę laikiną gyvenvietę, buvo britų misionieriai. Nuo 1884 m. gyvenvietė tapo pastoviai gyvenama. Jie į Pavadinimas Ush Wuaia indėnų jamanų k. reiškia „gili įlanka“. XX a. pirmoje pusėje Ušuaja buvo kalinių tremties vieta.

Susisiekimas

Miestas plentu ir keltu sujungtas su Patagonijos pietine dalimi. Iš tarptautinio Ušuajos aerouosto vyksta reguliarūs skrydžiai į Buenos Aires, Patagonijos ir Čilės miestus. Keltų reisai į Folklando salas, Argentinos Antarktidą.

Ekonomika

Žvejyba ir žuvies apdirbimas. Turizmas.

Lankytinos vietos

12 km į vakarus nuo miesto prasideda Ugnies Žemės nacionalinis parkas. Jame, be nuostabių kraštovaizdžių galima pamatyti ir piečiausią pasaulyje geležinkelį (8 km ilgio; dabar vežiojami tik turistai). „Pasaulio Krašto“ muziejus (Museo del Fin del Mundo). Pingvinų kolonijos Byglio kanale. Žiulio Verno aprašytas Les Éclaireurs švyturys, Byglio kanalo saloje. Slidinėjimo trąsos aplinkiniuose kalnuose. Iš Ušuajos uosto vyksta kruiziniai reisai į Antarktidą.

Nuorodos