Pegasas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ko:페가소스
DaBot~ltwiki (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: lv:Pegazs
Eilutė 38: Eilutė 38:
[[ja:ペガソス]]
[[ja:ペガソス]]
[[ko:페가소스]]
[[ko:페가소스]]
[[lv:Pegazs]]
[[nl:Pegasus (mythologie)]]
[[nl:Pegasus (mythologie)]]
[[no:Pegasus (mytologi)]]
[[no:Pegasus (mytologi)]]

12:16, 4 kovo 2008 versija

Pegasas ant Poznanės operos pastato

Graikų mitologijoje Pegasas – sparnuotas arklys. Poseidonas, kaip dievas-arklys, yra jo tėvas, o gorgonė Medūza – jo motina.

Gimimas

Pegaso ir jo brolio Chrisaoro gimimas buvo neįprastas. Persėjui nukirtus Medūzos galvą, iš jos kaklo iššoko Pegasas, sparnuotas žirgas, ir jo brolis milžinas Chrisaoras. Poseidonas Atėnės šventykloje išprievartavo Medūzą, kažkada buvusią gražią merginą, tad manoma, kad iš to ir gimė Pegasas. Abiejų brolių gimimas yra panašus į Atėnės, kuri iššoko iš Dzeuso galvo, Hefaistui ją praskėlus. Pagal kitą versiją, jie gimė iš Medūzos kraujo, nulašėjusio žemėn; tokiu atveju Poseidonas nebūtų jų tėvas.

Mitai

  • Persėjas įmetė Medūzos galvą į stebuklingą krepšį ir išvyko namo raitas ant Pegaso.
  • Minerva (Atėnė) pagavo ir prisijaukino Pegasą, vėliau padovanojo mūzoms.
  • Pegasas padėjo Belerofonui, kai šis kovojo prieš Chimerą ir amazones. Poliido (Polyidus) patartas, Belerofonas Pegasą rado geriantį iš Pieriano šaltinio ir jį prisijaukino. Pasak kitų šaltinių, Atėnė arba Poseidonas atnešė jį Belerofonui.
  • Po Belerofono mirties Pegasas sugrįžo į Olimpo kalną padėti dievams.
  • Vėliau Pegasas turėjo žmoną Euipę (arba Okirhoją), su kuria susilaukė Kelerio. Visa Pegaso šeima buvo sparnuoti arkliai.
  • Galiausiai Pegasas buvo paverstas žvaigždynu (žr. Pegaso žvaigždyną), bet viena jo plunksna nukrito į žemę netoli Tarso miesto (nuo to ir kilo pav.).

Etimologija

Labiausia tikėtina vardo etimologija yra Luviano (Luwian) pasiūlyta versija pihassas reiškia „žaibuojantis“ arba pihassasas „žaibo dievas“. Hesiodo kūryboje Pegasas siejamas su pradine paskirtimi atnešti Dzeusui žaibus.