Pasas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sh:Pasoš
Loveless (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ar:جواز سفر
Eilutė 32: Eilutė 32:
[[Kategorija:Asmens dokumentai]]
[[Kategorija:Asmens dokumentai]]


[[ar:جواز سفر]]
[[ca:Passaport]]
[[ca:Passaport]]
[[cs:Cestovní pas]]
[[cs:Cestovní pas]]

17:37, 2 kovo 2008 versija

Vaizdas:British-passport.jpg
Jungtinės Karalystės piliečio pasas
Argentinos piliečio pasas. Visų Pietų bendrosios rinkos (Mercosur) šalių narių pasai turi būti tamsiai mėlynu viršeliu ir su žodžiu „Mercosur“ lapo viršuje

Pasas − oficialus dokumentas, patvirtinantis jo turėtojo asmens tapatybę ir pilietybę. Kai kuriuose valstybėse pasas yra pagrindinis asmens dokumentas, tačiau daugelyje šalių (taip pat ir Lietuvoje) pagrindinis asmens dokumentas yra asmens tapatybės kortelė, o pasas skirtas vykti į užsienio valstybes.

Lietuvos Respublikos pasas

Lietuvos Respublikos pasas sukurtas atsižvelgiant į naujausius Europos Sąjungos reikalavimus ir Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (TCAO) rekomendacijas. Paso knygelėje yra 32 puslapiai ir polikarbonatinis asmens duomenų lapas, kuriame duomenys, nuotrauka ir parašas išgraviruoti lazeriniu įrenginiu.

Lietuvos Respublikos pase įrašai pateikiami lietuvių, anglų ir prancūzų kalbomis.

Nuo 2006 m. rugpjūčio 28 d. į Lietuvos Respublikos pasus papildomai elektroniniu būdu pradedami įrašyti asmens biometriniai duomenys. Elektroninėje įklijoje patalpinta elektroninė laikmena − bekontaktis mikroprocesorius su atmintimi (lustas) ir antena. Į elektroninę laikmeną įrašomas asmens veido skaitmeninis atvaizdas ir kiti paso duomenys.

Nuo 2008 m. sausio mėnesio bus pradėti išduoti naujo tipo piliečių pasai. Kaip ir kitų Europos Sąjungos valstybių narių, lietuviškas pasas bus vyšninės spalvos. Viršelyje virš eilutės su užrašu „Lietuvos Respublika“ bus užrašyta „Europos Sąjunga“.

Pasas išduodamas bet kokio amžiaus Lietuvos Respublikos piliečiui jo pageidavimu. Paso galiojimo laikas − 10 metų (nepilnamečiams − 5 metai). Pasas išduodamas ir nuolat užsienio valstybėse gyvenantiems Lietuvos Respublikos piliečiams.

Senoviniai pasai

Pasų tipai

Nuorodos