Jonas Pleškys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Jonas Pleškys''', dar ''Jonas Plaskus'' (1935 m. kovo 10 d. – 1993 m. balandžio 14 d.) - lietuvis, buvęs TSRS Karinio jūrų laivyno laivo kapitonas, pabėgęs į užsi...
(Jokio skirtumo)

02:01, 11 vasario 2008 versija

Jonas Pleškys, dar Jonas Plaskus (1935 m. kovo 10 d. – 1993 m. balandžio 14 d.) - lietuvis, buvęs TSRS Karinio jūrų laivyno laivo kapitonas, pabėgęs į užsienį. Po to gyveno ir mirė Kalifornijoje (JAV)[1].

J. Pleškys buvo baigęs Leningrado karo akademiją, turėjo karinio jūrų laivyno povandeninių laivų šturmano diplomą.

J. Pleškys buvo karinio jūrų laivyno pagalbinio laivo - povandeninių laivų aprūpinimo laivo „Smolny“ - kapitonas. 1961 m. jis nuvedė savo laivą ne į Taliną, kaip buvo įsakyta, o į Gotlando salą (Švedija). TSRS Baltijos laivyno karo tribunolas už akių už išdavystę nuteisė jį sušaudyti. CŽV pervežė jį Gvatemalą, Pietų ir Centrinėje Amerikoje gyveno 9 metus, po to persikėlė į JAV. Laivas buvo grąžintas Tarybų Sąjungai.[2]

Manoma, kad Pleškio istorija yra vienas faktų, pagal kuriuos Tomas Klensis (Tom Clancy) parašė knygą „Raudonojo Spalio medžioklė“ (The Hunt for Red October).

JAV J. Pleškys dirbo programuotoju ir analitiku. Nuo 1979 m. dirbo Karakase (Caracas). Lietuvoje trumpai lankėsi 1992 m.

J.Pleškys buvo žinomos tarybinių laikų aktorės Eugenijos Pleškytės brolis[3].

Nuorodos

  1. California Death Index
  2. „Homo Lituanus“. Lithuania in the World. Nuoroda tikrinta 2008-01-19.
  3. E.Pleškytė: „Lietuviška Marilyn Monroe nesijaučiau“