Vikipedijos aptarimas:Balsavimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Ooom (aptarimas | indėlis)
→‎Balsavimas: rezultatai
Eilutė 34: Eilutė 34:


Neturint ekspertokratijos šalininkų ir autoritetų Vikipedijoje, jų reikėtų paieškoti išorėje ir pakviesti įvertinti bet kurį veiklos VP aspektą. Nėra tokios srities, kurioje nebūtų autoritetingų ekspertų, kurie negalėtų padėti. Tad tegu demokratija apmiršta vikipasaulyje (neduok, Die, kad jis pavirstų vikivalstybe su visais privalomais jos prievartos aparato mechanizmais). [[Naudotojas:Ooom|Ooom]] 21:02, 5 Gegužės 2006 (EEST)
Neturint ekspertokratijos šalininkų ir autoritetų Vikipedijoje, jų reikėtų paieškoti išorėje ir pakviesti įvertinti bet kurį veiklos VP aspektą. Nėra tokios srities, kurioje nebūtų autoritetingų ekspertų, kurie negalėtų padėti. Tad tegu demokratija apmiršta vikipasaulyje (neduok, Die, kad jis pavirstų vikivalstybe su visais privalomais jos prievartos aparato mechanizmais). [[Naudotojas:Ooom|Ooom]] 21:02, 5 Gegužės 2006 (EEST)

:Didelio entuziazmo balsavimas šitas nesukėlė, tačiau taisyklės gali būti skelbiamos oficialiomis, nes per balsavimo laikotarpį už buvo du trečdaliai pasisakiusių.[[Naudotojas:Dirgela|Dirgela]] 22:31, 5 Gegužės 2006 (EEST)

22:31, 5 gegužės 2006 versija

Ar taisyklių bei susitarimų priėmimui reikėtų taikyti tą pačią tvarką ar galėtų likti specifinė? Dirgela 20:17, 1 Kovo 2006 (EET)

Tikriausiai būtų patogiau turėti kuo panašesnę (ar identišką) tvarką visiems balsavimams. knutux 07:53, 2 Kovo 2006 (EET)

Redagavimų limitas

Angliškoje viki manoma, jog jei vartotojas atliko ne mažiau 100 keitimų, jo sąskaita yra "tikra". Sąskaitos su mažiau keitimų gali būti "padirbtos": tas pats vartotojas gali užsiregistruoti kelis kartus (tie gudravimai aprašyti [1]). Siūlau redagavimų limitą padidinti iki 100. Audriusa 20:27, 1 Kovo 2006 (EET)

Pritarčiau pasiūlymui padidinti limitą. Dirgela 21:47, 1 Kovo 2006 (EET)
Pritariu. knutux 07:53, 2 Kovo 2006 (EET)

Limitai yra tik tam, kad nekiltų pagunda užsiimti netikrų akauntų kūrimu vien dėl balsavimo. Dirgela 19:48, 13 Kovo 2006 (EET)

Pasiūlytas paaiškinamasis tekstas iš en

Vikipedija pirmiausia remia pastangas rasti bendrą nuomonę, todėl balsavimo imamasi tik jei konflikto nepavyksta išspręsti kitais būdais. Vikipedija nėra vien tik balsavimu paremta demokratija, ir čia manoma jog tai jos stiprioji, ne silpnoji pusė. Pagrindiniai balsavimo trūkumai yra šie:

  • Balsavimas trukdo rasti bendrą sprendimą. Balsuojantys nariai nebebando kartu aptarti problemos, o tiesiog deklaruoja savo nuomonę.
  • Balsavimas skatina polinkį mąstyti taip, kaip mąsto dauguma, nesigilinant į kitus galimus požiūrius (angl. groupthinking).
  • Balsuojant sunku atsišvelgti į nevienodą narių indėlį kuriant enciklopediją (nuo to turėtų priklausyti balso svoris). Norint įvertinti visų balsavusių indėlį, tenka daug dirbti papildomai ir vis viena nėra labai aiškių kriterijų.

Tačiau balsavimo gali tekti imtis jei visi galimi abiejų pusių argumentai jau išsakyti ir diskusija tęsiasi pernelyg ilgai. (Paimta iš [2] ir [3]). Audriusa 12:38, 2 Kovo 2006 (EET)

Balsavimas

Prašau pasisakyti už šių taisyklių skelbimą oficialiomis (nurodyti vartotojo vardą). Balsavimo pabaiga: 2006 kovo 27 d.

  • Dirgela 19:02, 12 Kovo 2006 (EET)
  • knutux 11:01, 13 Kovo 2006 (EET)

PRIEŠ

  • --qwarc 11:22, 13 Kovo 2006 (EET), manau kad negalime diskriminuoti kitų naudotojų. Dabar tiems ,kurie nori aktyviai dalyvauti wikipedijoje, reiks laukti 2 mėnesius. Tai yra rimtas suvaržymas. Ar negeriau palikti reikalavimą, kad balsuoti gali užsiregistravę dalyviai ir viskas.
  • -- Ooom 21:02, 5 Gegužės 2006 (EEST) VP nėra ir neturėtų būti demokratijos (demoso, minios valdžios) įsikūnijimas. Tad ir balsavimas atkrenta kaip sprendimų priėmimo priemonė. Dalykinė argumentacija turėtų nugalėti bet kuriuose procesuose, kuriuose sprendžiamas kitų asmenų veiklos klausimas, dalykiškumas, nustatomos vertybės. Demokratijai - NE, ekspertokratijai - TAIP. Neteiskime ateities kartų, o reikalaukime iš savęs ir kitų nedemonstruoti savo galių (lakiomis frazėmis diskusijose), prioritetus teikdami sausam (tuo pačiu deemocionalizuotam), bet dalykiškam kūrybos ir argumentacijos procesui.

Neturint ekspertokratijos šalininkų ir autoritetų Vikipedijoje, jų reikėtų paieškoti išorėje ir pakviesti įvertinti bet kurį veiklos VP aspektą. Nėra tokios srities, kurioje nebūtų autoritetingų ekspertų, kurie negalėtų padėti. Tad tegu demokratija apmiršta vikipasaulyje (neduok, Die, kad jis pavirstų vikivalstybe su visais privalomais jos prievartos aparato mechanizmais). Ooom 21:02, 5 Gegužės 2006 (EEST)

Didelio entuziazmo balsavimas šitas nesukėlė, tačiau taisyklės gali būti skelbiamos oficialiomis, nes per balsavimo laikotarpį už buvo du trečdaliai pasisakiusių.Dirgela 22:31, 5 Gegužės 2006 (EEST)