Sodoma ir Gomora (1962 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sodoma ir Gomora

PavadinimasSodom and Gomorrah
Kilmės šalis Italija
Prancūzija
JAV
RežisieriusRobert Aldrich
Scenaristas (-ai)Hugo Butler
Giorgio Prosperi
KompozitoriusMiklós Rózsa
Metai1962
Žanrasistorinė drama
Trukmė154 min.
Kalbaanglų ir ispanų
IMDb įrašas

Sodoma ir Gomora (angl. Sodom and Gomorrah) – 1962 m. sukurta epinė drama pagal Biblijoje aprašytą dviejų miestų sunaikinimą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Levis
Karalienė Bera
Ildita

Sodoma ir Gomora – klestintys miestai, kuriems gerovę neša vergų išgaunama druska. Jiems vadovauja karalienė Bera ir jos brolis princas Astartas, paslapčia rezgantis sąmokslą ją nuversti. Miestuose klesti ištvirkimas, prievarta, tačiau visi rūpinasi tik savo gerove.

Tuo metu netoliese pasirodo klajojantys žydai, vadovaujama Levio. Karalienė Bera nusprendžia, kad šie galėtų tapti puikiais sąjungininkais. Nors Leviui ir nepatinka Sodomos kaimynystė, tačiau jo žmonės išsekę po ilgų mėnesių klajonių ir jis sutinka išsinuomoti žemę greta miesto. Kaip draugystės ženklą, karalienė Bera padovanoja jam savo vergę Ilditą. Nors ši nenori gyventi su „laukiniais“, Levis jai dovanoja laisvę, nes jų bendruomenėje vergų nėra.

Kol žydai kuriasi ir stato įtvirtinimus, Bera ieško kaip juos palenkti savo valdžiai. Ji bando išgauti informacijos per Ilditą, tačiau ši, pradėjusi jausti Leviui simpatiją, atsisako būti šnipe, tuo tarpu princas Astartas pradeda merginti vieną jo dukterų, kurią žavi Sodomos gyvenimas.

Po to, kai Sodomą užpuolą plėšikai, žydai padeda apsiginti, tačiau jų įtvirtinimai sugriaunami. Jie persikelia į miestą, kur Levis, jau vedęs Ilditą, tampa gerbiamu žmogumi ir nustoja kovojęs už vergų teises, kaip anksčiau. Jo žentas Levis nenori taikstytis su tokia padėtimi ir apkaltinamas pagalba pabėgusiems vergams. Levis, kaip vienas teisėjų, priverstas paskelbti jam nuosprendį ir sulaukia princo Astarto, su kuriuo visą laiką konfliktuoja, pašaipų. Šiam pareiškus, kad jis suviliojo abi Levio dukteris, o Ildita apie tai žinojo, jis griebiasi ginklo. Dvikovoje Levis nužudo Astartą ir už tai atsiduria kalėjime.

Čia jam pradėjus atgailauti ir melsti Dievą pagalbos, pasirodo du angelai, kurie praneša, kad Dievas nutarė sunaikinti Sodomą ir Gomorą, tačiau Levis turi galimybę palikti miestą kartu su norinčiais. Levis meldžia, kad Dievas pasigailėtų, jei mieste atsiras bent dešimt norinčių išsigelbėti, tačiau jo buvę tautiečiai, jau tapę miesto gyventojais, neketina jo palikti. Prie Levio prisideda tik vergai ir jis su savo šeima pasitraukia. Karalienė Bera bando jį sulaikyti, tačiau nepajėgia. Prasideda miesto griūtis, visi žūna, o Ildita, nusprendusi atsigręžti ir pasižiūrėti į Sodomą, pavirsta druskos stulpu. Miestai sugriūna ir Levis su dukterimis ir buvusiais vergais atsiduria dykumoje...

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Stewart Granger – Levis
  • Pier Angeli – Ildita
  • Stanley Baker – princas Astartas
  • Rossana Podesta – Šua
  • Anouk Aimee – karalienė Bera
  • Rik Battaglia – Merkelis
  • Giacomo Rossi-Stuart – Išmaelis
  • Scilla Gabel – Tamara