Socialinių tinklų rinkodara

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Socialinių medijų strategija

Socialinių tinklų rinkodara – socialinių žiniasklaidos tinklapių naudojimas produktų ar paslaugų el. reklamavimui,  norint susisiekti su savo auditorija, siekiant sukurti savo prekės ženklą, padidinti pardavimus ir svetainės lankytojų srautą. Procesas apima patrauklaus turinio publikavimą socialinės žiniasklaidos profiliuose, sekėjų nuomonės išklausymą ir įtraukimą, rezultatų analizę ir socialinių tinklų reklamų rodymą[1].

Dauguma socialinių tinklų platformų turi integruotus analitinius įrankius, leidžiančius įmonėms sekti reklamos kampanijos eigą, procesą ir sėkmę. Socialinių tinklų pagalba, įmonės komunikuoja su esamais ir potencialiais klientais bei su esamais ir potencialiais darbuotojais, tinklaraštininkais ir žurnalistais. Naudodamos socialinius tinklus, įmonės įgalina interneto vartotojus kurti vartotojams aktualų turinį, kuris apima komentarus, produkto apžvalgas ir kitus veiksmus. Priežastys, kodėl vartotojai palieka atsiliepimus interneto puslapiuose: siekis padėti, patarti, noras pasidalinti patirtimi, pasigirti arba pasiskųsti[2].

Vienas iš esminių veiksnių, nulemiančių sėkmingą verslų konkurenciją rinkoje, yra integruota rinkodaros komunikacija, o socialinės medijos sukuria erdvę verslams komunikuoti ir reklamuotis, naudojant ne tik tradicines priemones, bet ir interaktyviąją rinkodarą. Interaktyvi rinkodara apibūdinamas kaip tradicinio rinkodaros priemonių perkėlimas į virtualiąja erdvę, socialines medijas ir tinklus[3]. Socialinių medijų, į kurias įeina ir socialiniai tinklai, naudojimas daro didelę įtaką verslo organizacijoms ir rinkodarai.[4]

Socialinių tinklų rinkodara padeda pasiekti skirtingus verslo tikslus: prekės ženklo žinomumo kūrimas, srauto pritraukimas į svetainę, klientų išlaikymo gerinimas, klientų aptarnavimo teikimas, pardavimų skatinimas[5].

Naudojamos strategijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasyvi prieiga – socialinės medijos yra naudingas rinkos informacijos ir klientų grįžtamojo ryšio gavimo šaltinis. Tinklaraščiai, turinio bendruomenės ir forumai yra platformos, kuriose vartotojai dalinasi prekės ženklo, produkto ar paslaugos apžvalgomis ir rekomendacijomis. Verslo įmonės gali analizuoti klientų atsiliepimus ir grįžtamąjį ryšį socialinėse medijose rinkodaros tikslams[6].

Aktyvi prieiga – socialiniai tinklai gali būti naudojami ne tik kaip viešųjų ryšių ir tiesioginės rinkodaros šaltiniai, bet ir kaip komunikacijos kanalai, siekiantys paveikti tam tikrą auditoriją, pasitelkiant socialinių tinklų nuomonės formuotojus ir socialinių tinklų asmenybes kaip efektyvius klientų įtraukimo įrankius[7]. Socialiniai tinklai yra matomi kaip naudingi įrankiai vengiant brangių rinkodaros tyrimų. Socialiniai tinklai suteikia trumpą, greitą ir tiesioginį būdą pasiekti auditoriją per gerai žinomą žmogų.

Algoritmai – socialinių tinklų turinys, naudojantis algoritmus, pastaruoju metu įgauna augantį populiarumą[8].   Socialiniai tinklai uždirba iš vartotojų aktyvumo ir reklamų. Algoritmai  atrenka informaciją, kuri yra matoma vartotojui ir gali daryti įtaką jo sprendimams.

Pagrindiniai strategijos elementai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Auditorijos personažo kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veiksmingo socialinių tinklų rinkodaros esmė yra kalbėjimas su konkrečia auditorija kuriamuose socialiniuose įrašuose. Siekiant įrašų veiksmingumo, būtina sukurti tikslinės auditorijos personažus.

Auditorijos personažai yra visuminis auditorijos demografijos vaizdas, įskaitant  interesus, baimes, poreikius ir elgesį. Nustatyta auditorija padeda kryptingai pasirinkti socialinės žiniasklaidos platformas ir socialinių įrašų turinį[9].

Tinkamai identifikuota pirkėjo persona yra išsamus tikslinei auditorijai atstovaujančio asmens aprašymas. Tai ne tikras klientas, o išgalvotas žmogus, kuris įkūnija potencialių klientų savybes.

Skirtingos žmonių grupės perka produktus ir paslaugas dėl skirtingų priežasčių, priklausomai nuo prekių ar paslaugų krepšelio, gali tekti sukurti daugiau nei vieną pirkėjo asmenybę. Sudėtinga pažinti kiekvieno potencialaus pirkėjo poreikius atskirai. Galima sukurti kliento asmenybę, kuri atstovauja kiekvienam savo klientų bazės segmentui[10].

Tikslų nustatymas ir uždaviniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinant auditoriją yra naudinga nustatyti pagrindinius socialinių tinklų rinkodaros tikslus. Pagrindiniai socialinių tinklų rinkodaros tikslai yra: prekės ženklo žinomumo didinimas,  svetainės srauto didinimas, potencialių klientų pritraukimas.[11]


Socialinio tinklo rinkodaros tikslai turi būti:

  • Konkretūs (aiškūs, paprasti ir apibrėžti).
  • Išmatuojami (su analizuojamais rodikliais).
  • Pasiekiami (realistiški, įvertinant laiko ir finansinius išteklius).
  • Apibrėžti laike (konkretus planuojamas terminas).

Tikslai, apibrėžti naudojant konkrečius ir išmatuojamus rezultatus, veikia kaip kompasas, nustatantis kryptis, padėsiančias pasiekti aukštesnius tikslus[12].

Išteklių / komandos formavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ištekliai, naudojami norint supaprastinti socialinio tinklo rinkodaros kampanijas:

  • Tinklaraščio kaupimo įrankiai, naudojami apibendrinti visas tinklaraščio informacijos santraukas vienoje vietoje. Leidžia pasirinkti turinį, bendrinamą su auditorija, iš vienos platformos.
  • Socialinės žiniasklaidos automatizavimo įrankiai, naudojami užtikrinti optimalų socialinių įrašų paskelbimo laiką ir rezultatų analizei.
  • Socialinio stebėjimo įrankiai, naudojami tikslinės auditorijos nustatymui ir stebėjimui[13].

Pilnai veikiančią socialinės žiniasklaidos komandą sudaro skirtingas funkcijas atliekantys specialistai. Smulkaus verslo atveju, vienas asmuo gali atlikti kelis vaidmenis, strategija bus įgyvendinta mažesniu mastu.

Socialinių tinklų vadovas – prižiūri visą procesą ir nustato strategiją, prie kurios prisidės kiti.

Turinio kūrėjas – atsakingas už turinio kūrimą. Šio specialisto veikla yra daugiausiai laiko ir plačiausių įgūdžių reikalaujantis socialinės žiniasklaidos valdymo aspektas. Skirtingi turinio, kuris kuriamas socialinei žiniasklaidai, tipai: tinklaraščio įrašai, memai, GIF ir citatų kortelės, infografika, vaizdo įrašo turinys

Turinio kuratorius – atsakingas už kito turinio, kuris domina tikslinę auditoriją, kuravimą ir reklamavimą. Tai yra puikus būdas pritraukti naujų sekėjų ir sudominti esamus. Keletas strategijų, siūlomų turinio kuratoriui, kad jis veiktų efektyviai: tinklaraščių, kurie domina tikslinę auditoriją, stebėjimas, prisijungimas prie grupių,  internetinių diskusijų su tiksline auditorija stebėjimas, tendencijų internete stebėjimas.

Socialinės žiniasklaidos prižiūrėtojas – atsakingas už savalaikį reagavimą į skundus ir pastangas kuo greičiau juos išspręsti viešai socialiniuose tinkluose, siekiant parodyti rūpestį klientais ir pagerinti prekės ženklo įvaizdį internete[14].

Analizė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nustačius, kas vykdys socialinių tinklų rinkodaros kampanijas ir kokius įrankiai bus naudojami juos kuriant, pereinama prie kampanijos turinio ir skelbimo strategijos.

Tikėtina, kad socialinių tinklų rinkodaros kampanijose bus naudojamas sukurto vietinio turinio derinys ir dalijamasi kitų paskelbtu turiniu.

Naudinga yra skirti laiko ir nustatyti atitinkamus tinklaraščio įrašus, memus ir kitą socialinį turinį, kuris bus bendrinamas. Analizė atliekama socialinio stebėjimo įrankių pagalba arba stebint socialines grupes ir sąrašus, susijusius su produktų/paslaugų niša. Naudinga išsiaiškinti, į kokio tipo turinį geriausiai reaguoja tikslinė auditorija. Turint turinio duomenis, tiriama socialinio turinio paskelbimo strategija – kaip dažnai ir kokiose platformose naudinga informaciją skelbti.

Turinio kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turinio rinkodaros institutas (ang. Content Marketing Institute) turinio rinkodarą apibrėžia kaip strateginį rinkodaros metodą, orientuotą į vertingo, tinkamo ir nuoseklaus turinio kūrimą ir platinimą, siekiant pritraukti ir išlaikyti aiškiai nustatytą auditoriją, o galiausiai iššaukti pelningus klientų veiksmus.[15]

Siekiant sėkmingos socialinių tinklų rinkodaros strategijos yra naudinga derinti pateikiamą turinį. Norint užtikrinti optimalų turinio našumą, svarbu, kad:

  • Į socialinius įrašus būtų įtraukiamas vaizdas. Vaizdinis turinys 40 kartų dažniau bus bendrinamas socialinėje žiniasklaidoje nei kitų tipų turinys. Vaizdų įtraukimas į socialinius įrašus yra viena geriausių socialinių tinklų rinkodaros praktikų.
  • Socialiniai įrašai keltų emocijas. Prekių ženklai vengia dalytis kažkuo, kas pabrėžia stiprią nuomonę, tačiau būtent toks turinys labiausiai atliepia žmones socialinėje žiniasklaidoje. Socialinių įrašų turinys turi savyje rodyti emociją – kelti baimę, jaudulį ar pramogą, kad auditorija būtų skatinama įsitraukti ir dalytis.
  • Socialiniai įrašai būtų naudingi. Auditorijai patinka dalytis turiniu, kuris, jų nuomone, gali būti naudingas ar mokomasis kitiems. Viename tyrime nustatyta, kad žmonės mėgsta dalytis naudingu turiniu, kad padėtų kitiems, padėtų sau ir bendrautų.[16]
  • Integravimas su likusia skaitmeninės strategijos dalimi
  • Socialinių tinklų rinkodara nėra vien tik prekės ženklo žinomumas. Daugiau nei pusė rinkodaros specialistų, besinaudojančių socialine žiniasklaida, teigia, kad tai padeda pagerinti pardavimą, todėl naudinga integruoti socialinių tinklų rinkodarą į skaitmeninės rinkodaros strategiją, kad iš jos gauti kuo daugiau naudos.
  • Naudojant stebėjimo įrankius, tokius kaip „Google Analytics“, lengva priskirti žiniatinklio srautą ir svetainės elgseną skirtingiems rinkodaros kanalams. Duomenys padės įsivaizduoti, kaip suderinti skirtingas strategijas, siekiant bendrų rinkodaros tikslų.

Stebėjimo analizė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Socialinių tinklų rinkodaros priemonių stebėjimas, yra naudojamas kad laikui bėgant būtų galima tobulinti socialinių tinklų rinkodaros strategiją. Stebėjimo analizė suteikia išsamų vaizdą apie tai, koks turinys ir reklamos strategijos veikia, kartu su tomis, kurios neveikia ir kurias reikalinga tobulinti.

Kaip įvertinti socialinių tinklų rinkodaros kampanijų sėkmę?

  • Naudojant įtraukimo metriką (patikimų ir dalinimųsi statistika)
  • Pasitelkiant svetainės srauto statistiką.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Felix, R., Rauschnabel, P.A.; Hinsch, C. (2016). „Elements of Strategic Social Media Marketing: A Holistic Framework“. Journal of Business Research. 70: 118–126. doi:10.1016/j.jbusres.2016.05.001
  2. Černikovaitė, M., Jucaitytė, I. (2012). „Prekės ženklų valdymas virtualioje erdvėje Lietuvoje“. ECONOMICS AND MANAGEMENT. 17 (2). 636–641. http://dx.doi.org/10.5755/j01.em.17.2.2192
  3. Petrikė, I., Maršinskienė J. (2016). „Socialinių medijų raiška integruotų rinkodaros komunikacijų kontekste“. Mokslo taikomieji tyrimai Lietuvos kolegijose 2015. Vol 1 No 11. 178–185
  4. Donculaitė, M., Vasilienė-Vasiliauskienė V. (2017). „Teorinė socialinių medijų naudojimo įmonių veikloje analizė“. Mokslas – Lietuvos ateitis : Verslas XXI amžiuje. 9(2): 251–257. https://doi.org/10.3846/mla.2017.1024
  5. Will Blunt. (2017). „ The Essential Roles and Responsibilities of Your Social Media Team“. https://flypchart.co/social-media-team/
  6. Constantinides E.; Lorenzo C.; Gómez M.A. (2008). Social Media: A New Frontier for Retailers?. European Retail Research. 22. pp. 1–28. doi:10.1007/978-3-8349-8099-1_1. ISBN 978-3-8349-8099-1.
  7. Constantinides E.; Lorenzo C.; Gómez M.A. (2008). Social Media: A New Frontier for Retailers?. European Retail Research. 22. pp. 1–28. doi:10.1007/978-3-8349-8099-1_1. ISBN 978-3-8349-8099-1.
  8. DeVito, M.A., Gergle, D. and Birnholtz, J. (2017). „'Algorithms ruin everything' #RIPTwitter, Folk Theories, and Resistance to Algorithmic Change in Social Media“. Proceedings of the 2017 CHI conference on human factors in computing systems: 3163–3174.
  9. Will Blunt. (2018). „9 Key Elements of an Effective Social Media Marketing Strategy, and How to Establish Them“ https://www.socialmediatoday.com/news/9-key-elements-of-an-effective-social-media-marketing-strategy-and-how-to/518639/
  10. Christina Newberry. (2020). „How to Create a Buyer Persona“ . https://blog.hootsuite.com/buyer-persona/
  11. Will Blunt. (2018). „9 Key Elements of an Effective Social Media Marketing Strategy, and How to Establish Them“ https://www.socialmediatoday.com/news/9-key-elements-of-an-effective-social-media-marketing-strategy-and-how-to/518639/
  12. Brent  Barnhart. (2020). „How to set (and achieve) meaningful social media goals“. https://sproutsocial.com/insights/social-media-goals/
  13. Will Blunt. (2018). „9 Key Elements of an Effective Social Media Marketing Strategy, and How to Establish Them“ https://www.socialmediatoday.com/news/9-key-elements-of-an-effective-social-media-marketing-strategy-and-how-to/518639/
  14. Will Blunt. (2017). „ The Essential Roles and Responsibilities of Your Social Media Team“. https://flypchart.co/social-media-team/
  15. Marta Vasilė. 2020. TURINIO MARKETINGO SPRENDIMŲ VEIKSMINGUMAS FACEBOOK REKLAMOSE.https://www.vdu.lt/cris/bitstream/20.500.12259/106318/1/marta_vasile_md.pdf
  16. Will Blunt. (2018). „9 Key Elements of an Effective Social Media Marketing Strategy, and How to Establish Them“ https://www.socialmediatoday.com/news/9-key-elements-of-an-effective-social-media-marketing-strategy-and-how-to/518639/