Skyforger

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiame straipsnyje bent dalis informacijos yra pasenusi.
Jeigu galite, atnaujinkite informaciją ir ištrinkite šį pranešimą.
Skyforger
Biografija
Kilmė Latvija
ŽanraiFolklorinis metalas, liaudies muzika, juodasis metalas
Aktyvumo metai1995–dabar
Įrašų kompanijaMascot Records, Folter Records, Metal Blade Records
Svetainėwww.skyforger.lv
Nariai
Pėteris Kvetkovskis
Edgaras Grabovskis („Žirgas“)
Artūras Jurjanas
Alvis Bernanas
Buvę nariai
Martinš Pētersonas
Viesturas Grynbergas
Konstantynas Švedovas
Linda Bėce
Imantas Voveris
Girtis Kliavinš
Richardas Skudrytis
Kasparas Barbalas
Edgaras Krūminš

„Skyforger“Latvijos folklorinio metalo muzikos grupė. Kartais pasirodo ir kaip liaudies muzikos grupė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės priešistorės galima ieškoti devinto dešimtmečio pabaigoje, kai Pėteris prisijungė prie pankroko grupės „Bez greznības“. 1991 m., po grupės narių tarpusavio nesutarimų dėl muzikos stilių, „Bez greznības“ išsiskirstė ir Pėteris kartu su būgnininku Imantu Voveriu sukūrė grupę „Grindmaster's Death“. Grupėje be Pėterio ir Imanto buvo ir Edgaras „Žirgas“ (bosas), Linda Bece (fleita) ir Konstantynas Švedovas (balsas). 1995 m. Pėteris pradėjo labiau domėtis Latvijos istorija ir grupė pakeitė pavadinimą į „Skyforger“.

Pati pirmoji „Skyforger“ sudėtis buvo Pėteris Kvetkovskis (balsas), Edgaras „Žirgas“ Grabovskis (bosas), Imantas Voveris (būgnai), Linda Bėce (fleita), Konstantynas Švedovas (balsas) ir Martinš Petersonas (gitara). Šios sudėties buvo įrašytas albumas „On The Pagans’ Land“. Greitai Martinš Petersonas grupę paliko ir į jo vietą atėjo Viesturas Grynbergas. Buvo įrašyta daina „The Legend“ rinkiniui „Melnā piektdiena vol.2“. 1996 m. iš grupės išėjo Viesturas Grynbergas ir Konstantynas Švedovas, o atėjo gitaristas Richardas Skudrytis. Manoma, kad kaip tik tada, daugiausia dėl Rihardo susižavėjimo juoduoju metalu, grupė įgavo savo klasikinį skambėjimą.

Per vieną savaitę 1997 m. kovą grupė įrašė demoalbumą „Semigalls' Warchant“. Po įrašo grupę paliko Linda Bėce. Įrašas buvo išleistas 500 kopijų tiražu ir grupė jį išplatino pati savo jėgom. Įrašas buvo gana populiarus Europoje ir keliuose metalo žurnaluose jam buvo suteiktas titulas „Metų demoįrašas“. Netrukus „Skyforger“ pasirašė sutartį su „Mascot Records“ dėl trijų studijos albumų įrašymo.

1998 m. gegužę grupė įrašė savo pirmą studijos albumą „Kauja pie Saules“. Grupę palikus būgnininkui Imantui Voveriui, įrašui buvo pakviestas būgnininkas Karlis Jakubonis iš „Sanctimony“. „Skyforger“ leidosi į savo pirmą koncertinį turą „Baltic Thunder Tour“, po kurio grupės būgnininku tapo Edgaras Krūminš, kuris tuo pačiu metu grojo ir grupėje „Heresiarh“. Albumas išėjo spalio 26 d., o pristatytas buvo 1999 m. sausį Rygoje, klube „Kabata“.

Rugpjūtį grupė pradėjo darbą prie savo antro studijos albumo „Latviešu strēlnieki“. Įrašo metu dėl asmeninių ir muzikinių nesutarimų su Pėteriu grupę paliko gitaristas Richardas Skudrytis. Albumo įrašyme dalyvavo Karlis Jakubonis, Eva Goškina, Martinš Petersonas ir Maris Brensonas. Įrašymą pabaigė 2000 m. sausį, po kurio grupė pradėjo ieškoti naujo gitaristo. Buvo išklausyti keli pretendentai, tačiau nei vienas neatitiko grupės reikalavimų. Galų gale į grupę sugrįžo Skudrītis. Naujojo albumo pristatymas įvyko rugsėjo 15 d. klube „Kabata“.

Tačiau tada grupei prasidėjo problemos su įrašų kompanija. „Mascot Records“ neparėmė naujo albumo. Neįvyko nei albumo populiarinimas, nei koncertinis turas. Muzikantams nebuvo išmokėtas ir honoraras. Todėl 2001 m. grupė nutraukė sutartį ir pradėjo naujos įrašų kompanijos ieškojimus. Kitus dvejus metus grupė aktyviai koncertavo, taip pat „Phoenix Studios“ įrašė kitą albumą „Pērkoņkalve“. Tuo metu grupė pradeda atskirus renginius, pasirodydama kaip folkloro grupė.

2003 m. pabaigoje pasirašyta sutartis su „Folter Records“ ir balandžio 26 d. „Pērkoņkalve“ išleista CD versija. Balandį „Skyforger“ dalyvavo „Easter Tour“ koncertiniame ture Suomijoje, o vasarą įrašė liaudies muzikos albumą „Zobena Dziesma“, taip pat pasirodė VII „Under the Black Sun“ festivalyje Vokietijoje. Rugsėjo 21 d. Rygoje, festivalyje „Baltijas Saule 2“ įvyko oficialus „Pērkoņkalves“ pristatymas.

2004 m. vasarį „Skyforger“ buvo nominuoti Latvijos muzikos įrašų apdovanojimuose nominacijose „Geriausias roko albumas“ (Pērkoņkalve) ir „Geriausia roko daina“ (Kad Ūsiņš jāj). Nors apdovanojimo grupė negavo, tačiau pasirodė TV transliacijoje. Grupę vėl paliko Skudrytis, šįkart dėl asmeninių priežasčių. Į jo vietą atėjo buvęs „Heresiarh“ gitaristas Girtis Kliavinš. Grupę taip pat papildė liaudies muzikos instrumentalistas Kasparas Barbalas.

Metų pabaigoje grupė įrašė papildomas dainas „Semigalls' Warchant“ perleidimui. Buvo pasirašytos sutartys su „CD-Maximum“ dėl ankstesnių albumų platinimo CD versijose NVS ir Baltijos šalyse, taip pat „Folter Records“ – dėl albumų perleidimo plokštelėse.

2005 m. balandžio 18 d. galiausiai išėjo perleistas „Semigalls' Warchant“, kuris papildytas trimis dainomis. Viena iš jų (Uz Ziemeļkrastu) ilgą laiką laikėsi tarp radijo stoties „Radio SWH Rock“ populiariausių dainų.

2006 m. spalio 8 d. buvo oficialiai paskelbta, kas iš grupės išeina gitaristas Girtis Kliavinš ir į jo vietą sugrįžta Richardas Skudritis.

2009 m. kovo 11 d. grupė sudalyvavo viename iš didžiausių renginių Lietuvoje nepriklausomybės atkūrimo dienai atminti – „Tėvynei Tūkstantmetis“ kartu su „Thundertale“, „Diktatūra“, „Obtest“ ir „Månegarm“.[1]

Nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvę nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • On The Pagans' Land (1995)
  • Semigalls' Warchant (demo) (1997)
  • Kauja pie Saules (1998)
  • Latviešu strēlnieki (1999)
  • Pērkoņkalve (2003)
  • Zobena Dziesma (2003)
  • Semigalls' Warchant (2005)
  • Kurbads (2010)
  • Senprūsija (2015)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Agnė Klimčiauskaitė (2009 m. kovio 10 d.). „„Metalinis“ Lietuvos tūkstantmečio skambesys“. Kauno diena. Nuoroda tikrinta 2012 m. sausio 3 d.. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |date= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]