Skersaruožis raumeninis audinys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Skersaruožis raumeninis audinys
Skersaruožio raumeninio audinio nuotrauka (matyti kelios skaidulos).

Skersaruožis raumeninis audinys, griaučių raumeninis audinys - audinys, sudarantis skersaruožius raumenis. Audinio pavadinimas kilo dėl aktino ir miozino ruožų, sudarančių šių raumenų skaidulas. Šis audinys yra prijungtas prie kaulų ir leidžia žmogui judėti.

Raumenų miocitai yra cilindrinės, daugiabranduolės skaidulos. Jų branduoliai yra skaidulos periferijoje, o skaidulos centrinėje dalyje yra išsidėsčiusios miofibrilės. Miocitų galai yra prijungti sausgyslėmis prie skirtingų kaulų. Vienas galas tvirtinasi prie arčiau kūno ašies esančio, dažnai stacionaraus kaulo, kitas - prie toliau nuo kūno ašies esančio kaulo.

Kiekvieną skaidulą supa jungiamasis audinys endomiziumas. Skaidulos sudaro pluoštelius, kuriuos supa pertvaros perimiziumas. Visą raumenį supanti jungiamojo audinio makštis yra vadinama epimiziumu.

Viršuje matomas sarkomeras ir jo dalys raumeniui atsipalaidavus, apačioje- susitraukimo metu

Sarkomero sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tyrinėjant skaidulą mikroskopu audinyje matyti skersai miocito einantys šviesūs ir tamsūs ruoželiai. Šie ruožai dar vadinami diskais:

  • Anizotropiniai diskai - taip vadinami tamsūs ruoželiai. Jie žymimi raide A.
  • Izotropiniai diskai - taip vadinami šviesūs ruoželiai, jie žymimi raide I.

A diskas sudarytas iš miozino siūlelių, o I diskas- iš aktino siūlelių. Šie siūleliai persidengia savo galais - aktinas įsiterpia į miozino tarpus. Kiekvieno I disko centre yra Z juostelė. Atstumas tarp dviejų Z juostelių riboja vieną sarkomerą- sutraukiamųjų struktūrų vienetą. Taigi, sarkomerą sudaro per vidurį esantis A diskas ir iš šonų esančios dvi I disko pusės. A diske galima rasti tiek miozino (iš kurio jis sudarytas), tiek įsiterpusio aktino. A disko centrinėje dalyje, vadinamoje Henzeno juosta, yra kiek šviesesnė - joje nėra aktino siūlelių ir ji žymima raide H. H juostos centre einanti tamsesnė linija vadinama M linija (mezofragma) – ji eina per patį sarkomero vidurį.

T vamzdeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į raumenų skaidulas įeina T(transversiniai) vamzdeliai. Šie vamzdeliai - sarkolemos įlinkimai, susidarę A ir I diskų sąlyčio vietose. Kartu su iš abiejų pusių esančiu sarkoplazminiu tinklu, T vamzdeliai sudaro triadas. Pagrindinė T vamzdelio funkcija - užtikrinti, kad depoliarizacijos banga kuo greičiau pasiektų skaidulos centre esančias miofibriles. Depoliarizacijos metu depoliarizacinė banga pasiekia T vamzdelius ir jais pereina į sarkoplazminio tinklo membranas, tokiu būdu leisdama išeiti kalcio jonams iš sarkoplazminio tinklo į aplinką ir pradėti raumens skaidulos suitraukimą.

Papildoma informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]