Simfonija Nr. 45 (Haidnas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Simfonija Nr. 45

Jozefas Haidnas apie 1770–uosius
Kiti pavadinimai„Atsisveikinimo“ simfonija
Laikotarpisklasicizmas
Data1772 m.
Ilgis~25 minutės
Dalysketurios
Atliekaorkestras

Simfonija Nr. 45 fis–moll, dar žinoma kaip „Atsisveikinimo“ simfonija (vok. Abschieds-Symphonie) – 1772 m. austrų kompozitoriaus Jozefo Haidno parašyta simfonija. Vidutinis simfonijos orkestro atlikimo laikas – 25 minutės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši simfonija buvo sukurta kaip užuomina Haidno patronui kunigaikščiui Estezhaziui, jog jau atėjo metas visiems atsisveikinti ir grįžti iš vasaros rezidencijos Eizenštate į rūmus Vienoje bei leisti muzikantams susitikti su savo šeimomis. Užuomina slypi simfonijos Finale (4-a dalis), kai po veržlaus Presto pereinama į Adagio. Instrumentų grupės viena po kitos baigia savo partijas, pakyla, nusilenkia ir išeina. Simfonijos pabaigoje lieka tik du smuikai, jie irgi palieka sceną. Sekančią dieną Estezhazis leido visiems grįžti į Vieną.[1]

Charakteristika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Simfonija parašyta fis–moll tonacijoje. Pagal Džeimsą Vebsterį, šis pasirinkimas buvo gana netikėtas: „Atsisveikinimo“ simfonija yra vienintelė XVIII a. simfonija, parašyta šioje tonacijoje.[2] Simfonija yra parašyta dviems obojams, fagotui, dviems ragams ir styginiams (smuikams, violončelėms, altams ir kontrabosams).

Dalys (kartais atskirai išskiriama 5-oji dalis (Adagio):

  1. Allegro assai, 3/4
  2. Adagio, 3/8
  3. Menuet: Allegretto, 3/4
  4. Finale: Presto, 2/2 - Adagio, 3/8

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ethan Mordden, A Guide to Orchestral Music: The Handbook for Non-Musicians. New York: Oxford University Press (1980): 81–82.
  2. Webster (1991:3)