Civilization (serija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sid Meier’s Civilization)
Civilization
Kūrėjas MicroProse
Avalon Hill
Activision
Firaxis Games (dabartinis)
Leidėjas Hartland Trefoil/Avalon Hill
MicroProse
Activision
Infogrames Entertainment, SA
2K Games (dabartinis)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1991 m. (Civilization)
Žanras (-ai) Ėjimų strategija
Režimas Vieno žaidėjo, daugelio žaidėjų
Reitingai
Platforma DOS, Windows, Amiga, Macintosh, Atari ST, Sega Saturn, Super NES, PlayStation
Versija
Variklis
Platinimas Diskeliai, CD-ROM,
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys
https://civilization.com/

Civilization – garsi asmeniniams kompiuteriams skirta ėjimais paremtų strateginių žaidimų (4X) serija, kurios kūrimui vadovavo Sid Meier.

Žaidimo esmė – sukurti valstybę ir vadovauti jai iki pergalės (arba pralaimėjimo). Žaidimo metu pasiekimai įvertinami taškais, įrašomais pasiekimų lentelėje.

2016 m. vasario duomenimis šios serijos žaidimų buvo parduota apie 33 milijonus kopijų. Minint 25 metus nuo pirmojo žaidimo, kūrėjai skaičiavo sukūrę 66 skirtingas šios serijos versijas.[1]

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo eiga suskirstyta į tarpsnius, kurio metu žaidėjas nurodo, kokie veiksmai turi būti atlikti – statomi miestai ir kasyklos, kuriami kariniai daliniai, tiesiami keliai ir pan. Taip pat – sąveikaujama su kompiuteriniais varžovais, valdančiais valstybes konkurentus.

Žaidimo metu per tam tikrą tarpsnių (t. y., metų) skaičių atrandama technologija, priklausomai nuo tam skirtų išteklių (pinigų). Pinigai gaunami iš miestų mokesčių ir prekybos. Naujos technologijos leidžia statyti geresnius modernesnius pastatus, statyti stipresnius karinius dalinius. Technologijas galima gauti ir kitais būdais – išmainyti su kitomis valstybėmis, gauti jas kaip duoklę, taip pat žaidimo pradžioje – gauti iš aptiktų vietinių genčių. Perduodamas savo turimas technologijas gali pagerinti santykius su kitomis valstybėmis ar sudaryti taiką.

Norėdamas užpulti priešą, su kuriuo sudaryta taika, žaidėjas prieš tai turės paskelbti karą.

Pergalė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Egzistuoja 4 pagrindiniai būdai pasiekti pergalę:

  • Karinė pergalė. Dominavimas (~80 proc. užimta viso žemėlapio) arba visiškas visų oponentų sunaikinimas, užkariavimas.
  • Diplomatinė pergalė, pasiekiama tapus Jungtinių Tautų vadovu (tačiau tam reikalingas kitų civilizacijų palaikymas) ir pasaulyje įgyvendinus tam tikrus politinius sprendimus.
  • Kultūrinė pergalė, kurią duoda surinktas pakankamai didelis kultūrinių taškų, kuriuos generuoja kultūriniai miestų statiniai, skaičius.
  • Kosminė pergalė, pasiekiama pastačius tarpžvaigždinį laivą.

Prekyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galima prekiauti žiniomis ir ištekliais su kitais kompiuteriniais žaidėjais, civilizacijomis. Galima mainytis technologijomis, ar jas parduoti už pinigus ar resursus kitiems mažiau pažengusiems varžovams.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„MicroProse“ ir „Firaxis“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„MicroProse“, įkurta Sid Meier ir Bill Stealey, 1991 m. po teisių į „Civilization“ vardą įsigijimo iš „Avalon Hill“ išleido „Civilization“. Sid Meier buvo pagrindinis žaidimo kūrėjas. 1993 m. „Spectrum Holobyte“ įsigijo „Microprose“, tačiau šios dvi bendrovės veiklą tęsė atskirai. 1996 metais „MicroProse“ išleido „Civilization II“, kurio žaidimo dizaineriu buvo Brian Reynolds, o 1996 m. „Spectrum Holobyte“ sujungė bendroves ir pavadino „MicroProse“. Reaguodami į „Spectrum Holobyte“ sprendimą atleisti daugumą „MicroProse“ personalo, Brian Reynolds, Jeffas Briggs ir Sid Meier paliko „MicroProse“ ir įkūrė „Firaxis“.

Infogrames[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. sausį prancūzų kompanija „Infogrames“ nusipirko JAV įmonės „Hasbro“ filialą „Hasbro Interactive“ už 100 mln. JAV dolerių, o kartu įgijo ir teises į „Civilization“ ženklą.[2] Po šio sandėrio įmonė buvo pervadinta į „Infogrames Interactive“ ir šis kūrėjas jau išleido „Civilization III“. 2003 m. kompanija pakeitė pavadinimą į „Atari Interactive“.

Take-Two[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. „Civilization“ ženklą ir visas teises už 22,3 mln. JAV dolerių įsigijo kompanija „Take-Two Interactive“. Ši kompanija išleido „Civilization IV“ dalį. 2005 m. „Take-Two“ įsigijo likusias kūrėjo ir leidėjo teises.

2010 m. kompanija išleido „Civilization V“ dalį, o 2014 m. – keliavimo kosmose tematikos dalį „Civilization: Beyond Earth“.[3]

2016 m. buvo išleista naujausia serijos dalis – „Civilization VI“.[4]

Serija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinė serija:

Rinkiniai:

  • Civilization II: Multiplayer Gold Edition 1998 m., Civilization II kartu su dviem papildymais.
  • Civilization III: Gold Edition 2003 m., Civilization III kartu su pirmu papildymu.
  • Civilization III: Complete Edition 2005 m., Civilization III kartu su dviem papildymais.
  • Civilization Chronicles 2006 m., visos nuo Civilization iki Civilization IV dalys (išskyrus Civilization: Call to Power).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]