Siaurasis geležinkelis Pilupėnai–Gražiškiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Siaurasis geležinkelis Pilupėnai–Gražiškiai
Vieta
Šalys Vokietijos imperija
MiestaiPilupėnaiGražiškiai
Pagrindinė informacija
Tipassiaurukas
Statybų pradžia1915 m.
Uždarymas1918 m.
Techninė informacija
Vėžė750 mm
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

Siaurukas Pilupėnai–Gražiškiai, vok. Heeresfeldbahn Pillupönen–Grażyszki – 750 mm pločio vėžės siaurasis geležinkelis, nutiestas ir eksploatuotas Pirmojo pasaulinio karo metais kaip vokiečių karinis lauko (vok. Heresfeldbahn) bėgių kelias tarp Pilupėnų (Rytprūsiai) ir okupuotų Gražiškių (Oberostas).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai buvo vienas iš daugelio kaizerinės Vokietijos nutiestų karinių lauko geležinkelių. Jais daugiausiai buvo gabenama mediena į Rytprūsių ir kt. lentpjūves, kurios, dėl Pirmojo pasaulinio karo metu nutrūkusio Nemunu plukdomų rąstų sielių srauto, jautė žaliavų stygių.

Siauruką statė vokiečių geležinkeliečių dalinys, pasitelkęs rusų belaisvius. Kelio ašis stipriai vingiavo: buvo stengiamasi aplenkti pasitaikančias vandens telkinius ar kitas kliūtis. Šio geležinkelio trasa prasidėjo ties Pilupėnais nuo siauruko Geldapė–Tolminkiemis–Stalupėnai, tęsėsi pietryčių link ir per Vencloviškių ir Sudeikių laukus pasiekė Vištytį. Pastarąjį miestelį aplenkė iš šiaurės ir, perkirtusi Norvydų apylinkes, baigėsi Gražiškiuose. Kai kurių šaltinių teigimu, trumpą laiką veikė ir jos tęsinys iki Aleksandravo dvaro, tada trasa buvo pasiekusi 23 km ilgį.

Iš Lietuvos pasitraukusi vokiečių okupacinė kariuomenė šį bėgių kelią paliko neišardytą. 1919 m. vietinė valdžia norėjo kai kurias atkarpas eksploatuoti, bet vėliau tų planų buvo atsisakyta.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]