Siaubingoji lapalaipė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Phyllobates terribilis
Siaubingoji lapalaipė (Phyllobates terribilis)
Siaubingosios lapalaipės
Apsaugos būklė

Nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Varliagyviai
( Amphibia)
Būrys: Beuodegiai varliagyviai
( Anura)
Šeima: Medlaipinės
( Dendrobatidae)
Gentis: Lapalaipės
( Phyllobates)
Rūšis: Siaubingoji lapalaipė
( Phyllobates terribilis)

Siaubingoji lapalaipė (Phyllobates terribilis) – lapalaipių genties iš medlaipinių (Dendrobatidae) šeimos varliagyvių rūšis, paplitusi Pietų Amerikoje, viena iš nuodingiausių pasaulyje tarp stuburinių gyvūnų. Populiacija yra endeminė, įsikūrusi Kolumbijos Valje del Kaukos ir Kaukos departamentuose, Ramiojo vandenyno pakrantės atogrąžų miškuose.

Siaubingosios lapalaipės išskiriami nuodai yra tokie stiprūs, jog suaugusiam žmogui nužudyti užtenka vos 2 mikrogramų (0,000002 g).[2] Varliagyvis nėra savaime nuodingas. Perkėlus gyvūną iš jo natūralios buveinės, jis taptų paprasta varle. Įprastoje aplinkoje varlė minta nuodingais vabzdžiais, kurie savo ruožtu nuodus gauna iš augalų. Varlės nuodai vietos indėnų naudojami strėlių antgaliams.

Siaubingoji lapalaipė tarp lapų

Varlė aktyvi dieną, yra ryškiaspalvė, 2–4 cm dydžio. Galūnių tarpupirščiuose neturi plėvės, o jų pirštų galai išsiplėtę, tarnaujantys kaip siurbtukai, padedantys judėti lapais ir šakomis. Minta skruzdėlėmis, įvairiais kitais smulkiais vabzdžiais. Dauginasi sausumoje, drėgnoje vietoje padėdamos kiaušinėlius. Vėliau išsiritusius buožgalvius patinėlis perneša į vandens telkinį. Vandenyje jie plačiai pasklinda, nes yra linkę į kanibalizmą. Vystosi 14–18 dienų, po to jaunos varlės pradeda gyvenimą sausumoje. Pradžioje jos būna blyškiai geltonos spalvos, su juodais šonais ir juosta ant nugaros. Laikui bėgant juoda spalva išnyksta, o ūgtelėjusios iki 2,5 cm varlės įgauna ryškią, geltonai oranžinę spalvą.

Siaubingosios lapalaipės gyvena grupėse iki 7 individų. Prisitaiko auginamos nelaisvėje, vivariumuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Phyllobates terribilis“. IUCN Red list.
  2. Gyviai, kurių geriau nesusitikti

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]