Septakordas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Septakordas – septimos apimties akordas, sudarytas iš keturių tercijomis išdėstytų garsų. Kartais kuris nors garsas (dažniausiai kvinta) gali būti praleidžiamas (nepilnas septakordas). Septakordas yra akordas sudarytas iš kvintakordo prie kurio pridėta dar viena nata (garsas). Intervalas tarp kraštinių garsų, t. y. tarp akordo šaknies ir viršutinės natos, yra septima. Pridedant įvairias septimas (padidintą/sumažintą) prie įvairių kvintakordų galima sudaryti labai daug skirtingų septakordų.

Septakordų klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai šio akordo rūšys yra skirstomos ir vadinamos pagal kvintakordo bei septimos tipus; taigi, jeigu akordas sudarytas iš mažorinio kvintakordo ir mažosios septimos skaičiuojant nuo šaknies, jis yra vadinamas mažoriniu/minoriniu septakordu. Kai kvintakordo ir septimos tipai būna identiški (pvz., jie abu yra arba mažoriniai (didžioji septima), arba minoriniai(mažoji septima), arba sumažinti (sumažintoji septima)), pavadinimas sutrumpinamas. Mažorinis/mažorinis septakordas yra paprastai vadinamas mažoriniu septakordu. Išimtis šiai taisyklei yra padidintieji akordai. Kadangi padidintas/padidintas septakordas nėra dažnai naudojamas, santrumpa padidintasis yra naudojama padidintajam/minoriniam septakordui. Be to , pusiau-sumažintas reiškia sumažintą/minorinį, o dominantinis reiškia mažorinį/minorinį septakordą. Kai tipas iš viso nenurodytas, kvintakordas laikomas mažoriniu, o septima yra suprantama kaip minorinė (pvz. „C“ akordas yra „C mažorinis kvintakordas“, o „C7“ yra „C mažorinis/minorinis septakordas“, dar žinomas kaip „C dominant septakordas“).

Terciniai septakordai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Patys dažniausi būna terciniai septakordai, sudaryti naudojant iš eilės einančias mažorines tercijas (jungiančias 4 pustonius) ir/arba minorines tercijas (3 pustonius). Kadangi septakorde yra tik trys intervalai (4 natos), ir kiekvienas gali būti arba mažorinis, arba minorinis, yra 8 galimos kombinacijos, bet, deja, tik septynios iš jų yra atrandamos klasikinėje bei populiariojoje muzikoje. Padidintas/padidintas septakordas, apibrėžtas šaknimi, didžiąja tercija, padidintąja kvinta ir padidintąja septima, t. y. 3 didžiųjų tercijų eile, yra labai retai naudojamas tercinis septakordas. To priežastimi tampa šio akordo disharmoninė lygybė vienai pilnai oktavai (3 didžiosios tercijos = 12 pustonių = 1 oktava) ir todėl akordo šaknis puikiai konsonuoja dera) su 4 akordo nata (ta pati nata, pakelta viena oktava). Dažniausiai naudojami terciniai septakordai: Populiariojoje ir klasikinėje muzikoje naudojami septakordai:

Bendrasis pavadinimas Akordas nuo do (C) natos Įvairūs žymėjimai
Mažorinis septakordas
Cmaj7

CM7

Minorinis septakordas
Cmin7

Cm7

C-7

Dominantseptakordas
C7
Sumažintasis septakordas
C°7

Cdim7

Pusiau sumažintas septakordas
Cm7

C-7 (♭5)

Minorinis mažorinis septakordas
Cmmaj7

CmM7

CmΔ7

C-Δ7

Padidintas mažorinis septakordas
Cmaj7 (♯5)

C+M7

C+Δ7

Neterciniai septakordai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Septakordai taip pat gali būti sudaromi naudojant padidintuosius ir sumažintuosius kvintakordus. Tokie akordai yra neterciniai ir gali būti naudojami netercinėje harmonijoje. Tokių akordų (trijų intervalų derinių) galima sudaryti netgi 64, tačiau tik keli iš jų yra dažnai naudojami muzikoje. Štai šie dažniausiai naudojami neterciniai septakordai:

Bendrasis pavadinimas Akordas nuo do (C) natos Įvairūs žymėjimai
Padidintasis septakordas (anksčiau padidintas minorinis septakordas)
Caug7

C+7

Sumažintasis mažorinis septakordas
CmM7♭5

C-Δ7♭5

Dominantseptakordas su pažemintu 5 laipsniu
C7♭5