Sausio 13-osios atminimo medalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Sausio 13-osios atminimo medalis – Lietuvos valstybės apdovanojimas, skiriamas pagerbti Lietuvos bei užsienio valstybių piliečiams, pasižymėjusiems ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę 1991 m. sausio – rugsėjo mėnesiais. Medaliu apdovanojami Lietuvos ir kitų valstybių piliečiai, taip pat asmenys be pilietybės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įsteigtas 1991 m. gruodžio 18 d. Lietuvos Respublikos Seimo įstatymu Nr. I-2119 „Dėl Sausio 13-osios atminimo medalio įsteigimo ir Lietuvos Respublikos ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymo pakeitimo ir papildymo“ 1991 m. sausio 13 dienai atminti. Sausio 13-osios atminimo medalis – pirmasis atkurtoje Lietuvos valstybėje naujai įsteigtas apdovanojimas. 2002 m. birželio 18 d. Valstybės apdovanojimų įstatymu Nr. IX-957 įteisinti nauji medalio nuostatai.

Medalio projekto autorius – skulptorius Leonas Pivoriūnas. Medalis gamintas TŪB „Gurtana“, dabar – UAB „Metalo forma“. Kaspinas buvo gaminamas Lietuvos tekstilės institute, dabar – Danijos firmoje „Morch and Sons“.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sausio 13-osios atminimo medalis yra bronzinis, sidabruotas, apskritas. Priekinės medalio pusės krašte yra 1,5 mm pločio ir 0,5 mm aukščio briauna. Medalyje yra reljefinis sužeistojo karžygio, besiremiančio į angelą, atvaizdas; karžygio dešinėje rankoje – skydas su Gediminaičių stulpais. Viršuje įrašas „Sausio 13 d.“, o apačioje skaičiai „1991“. Kitos medalio pusės krašte yra tokia pat, kaip ir priekinėje pusėje, briauna; per centrą – horeljefinis žodis „Lietuva“, ant kurio mažesnėmis raidėmis reljefinis įrašas „buvom, esame ir būsim“. Medalio viršuje – reljefinis Vytis, apačioje – ąžuolo šaka. Medalio kaspinas geltonas, su vertikaliomis juoda ir raudona juostelėmis iš kraštų ir dviem žaliomis viduryje.

2002 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sausio 13-osios atminimo medalis – sidabro, 38 mm skersmens. Priekinėje medalio pusėje sužeisto karžygio, besiremiančio į angelą, atvaizdas; karžygio dešinėje rankoje skydas su Gediminaičių stulpais. Viršuje įrašas „SAUSIO 13“, apačioje „1991“. Kitoje pusėje – įrašas „LIETUVA“, ant kurio mažesnėmis raidėmis įrašas „BUVOM, ESAME IR BŪSIM“. Viršuje – Vytis, apačioje – ąžuolo šakelė.

Kaspinėlis – geltono muaro, 32 mm pločio, su juoda ir raudona juostelėmis kraštuose ir dviem žaliomis viduryje.

Sausio 13-osios atminimo medaliu apdovanojama šio medalio komisijos teikimu. Komisiją sudaro ordinų kancleris ir Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ministerijų atstovai. Netekti Sausio 13-osios atminimo medalio galima tik teismo sprendimu. Apdovanotam asmeniui įteikiamas medalis, jo pakaitas ir medalio liudijimas.

Medalininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai masiškiausias Lietuvos Respublikos apdovanojimas – juo pagerbti 4326 (2023 m. balandžio 19 d. duomenimis) Lietuvos bei užsienio piliečiai. Už tvirtą poziciją Lietuvos atžvilgiu, parodytą 1991 metais, medalis įteiktas ir pirmajam Rusijos Prezidentui Borisui Jelcinui. Juo apdovanoti ir kiti Lietuvos nepriklausomybei pritarę bei konkrečiais veiksmais ją parėmę užsienio šalių politiniai veikėjai.