Sajana

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Sajana (skr. सायण = IAST: Sāyaṇa; m. 1387 m.) – XIV a. indų šventikas (brahmanas), mokslininkas (panditas), parengęs vedų komentarą. Buvo greičiausiai dravidų kilmės ir gyveno Vidžajanagaros imperijoje, valdant Buka Rajai I, o vėliau jo įpėdiniui – Hariharai II. Sajana buvo Majanos sūnus, Višnaus Sarvadžnios ir Šamkaranandos mokinys. Buvo mimansos filosofinės mokyklos sekėjas.

Pagrindinis jo veikalas – Vedārtha prakāśa („Atskleistoji vedų reikšmė“), kuriame Sajana, remdamasis mimansos dogmomis, pakomentavo beveik visas vedų dalis. Šiuos komentarus jam taip pat padėję rengti jo mokiniai bei brolis Madhava. Be to, sukūrė veikalų, aiškinančių gramatiką, apeigas, muziką, Ajurvedą, elgesio normas ir kt.

Sajanos vedų komentaras paprastai laikomas viršiausiuoju vedų aiškinimu, jį spausdindamas „RigvedąXIX a. pateikė vokiečių indologas Maksas Miuleris. Šiais komentarais rėmėsi ne vienas vėlesnis vertėjas. Tuo tarpu pačioje Indijoje Sajanos komentarai vertinami nevienareikšmiškai – naujosios vedantos atstovai Sajaną kritikuoja už perdėm pažodinį ir ritualistinį vedų supratimą, nenuoseklų žodžių vertimą.