Pikapas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio SUT)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
1972 m. GMC Sierra Custom Camper

Pikapas – lengvoji transporto priemonė, kuri gale turi atvirą integruotą vietą kroviniui.

Šiaurės Amerikoje žodis pikapas labiau reiškia mažo arba vidutinio dydžio sunkvežimį, nei pikapą lengvojo automobilio pagrindu.

Du Šiaurės Amerikos keleiviniai automobiliai Chevrolet El Camino ir Ford Ranchero turėjo gale integruotą vietą kroviniui, tačiau jie nebuvo priskiriami pikapams, nes buvo kilę iš universalų.

Pikapų tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompaktiniai pikapai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006 m. Ford Ranger

Kompaktinius pikapus 7-dešimtmetyje Šiaurės Amerikoje pristatė Japonų gamintojai. Datsun (Nissan 1959) ir Toyota dominavo naudami savo vardą iki pat 8-dešimtmečio pabaigos. Kiti japonų gamintojai gamino pikapus amerikietiškų markių vardu: Isuzu gamino Chevrolet LUV, Mazda gamino Ford Courier ir Mitsubishi gamino Dodge Ram 50, kol 9-dešimtmetyje Mazda pristatė savo B-Serija, Isuzu savo P'up ir Mitsubishi savo Mighty Max.

Kompaktiniai šiandien parduodami JAV rinkoje:

Europoje kompaktinė klasė dominuoja pikapų rinkoje. Daugiausiai pikapų Europoje yra parduodama su dyzeliniais varikliais.

Šiaurės Amerikos didelės klasės pikapai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. Ford F-Serija

Didelės klasės pikapai yra skirti vežti sunkiems kroviniams. Dauguma jų gali vežti bent 450 kg (1 000 lb) savo gale, kai kuriais galima vežti net penkis kartus sunkesnį krovinį. Dauguma jų yra galiniais ratais varomi su pasirenkama visais ratais varoma galimybe. Tokie pikapai dažniausiai naudoja V8, V10 arba dyzelinius variklius. Didžiausi tokios klasės pikapai turi dvigubus galinius ratus (po du kiekvienoje pusėje).

Šiaurės Amerikoje tokie pikapai yra skirstomi į ½ Tonos, ¾ Tonos ir 1 Tonos klases, tačiau modernūs pikapai gali vežti daug daugiau. Pavyzdžiui, 2006 metų Ford F-150 (a „½ Tonos“ pikapas) gali vežti 1,400 lb ir 3,060 lb.

Šiandien parduodami didelės klasės pikapai Šiaurės Amerikos rinkoje:

Vidutinės klasės pikapai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. Dodge Dakota

Šiaurės Amerikoje vidutinės klasės pikapai yra plačiai naudojami kaip keleiviniai automobiliai. Jie yra populiarūs ne tik tarp statybininkų, bet ir tarp namų šeimininkių, bei ofisų darbuotojų. Pikapai yra skirti tiems žmonėms kurie nori didesnio už kompaktinės, bet mažesnio nei didelės klasės pikapo. Pirmasis vidutinės klasės pikapas buvo 1987 metais pasirodęs Dodge Dakota su V6 varikliu.

Šiandien parduodami vidutinės klasės pikapai JAV rinkoje: