SEO

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

SEO (angl. Search Engines Optimization) – internetinio puslapio optimizavimas paieškos sistemoms/varikliams (google/yahoo ir kt'[1]).

Optimizavimas paieškos sistemoms yra mokslas apie svetainės tobulinimą, siekiant padidinti jos matomumą, kai žmonės ieško produktų ar paslaugų. Kuo daugiau svetainės matomumo paieškos sistemose, tuo didesnė tikimybė, kad prekės ženklas pritrauks vartotojus.

Svetainės matomumas paprastai matuojamas pagal svetainės vietą arba reitingą paieškos variklio rezultatų puslapiuose (SERP). O įmonės visada varžosi dėl pirmojo puslapio, kuris susilauks daugiausiai dėmesio.

Naudojant „Google“ kaip pavyzdį, SERP dažnai pateikiami skelbimai puslapio viršuje. Tai yra pozicijos, už kurias įmonės nori mokėti, kad užtikrintų vietą pirmajame puslapyje. Toliau pateikti skelbimai yra įprasti paieškos sąrašai, kuriuos rinkodaros specialistai ir paieškos sistemos vadina natūralios paieškos rezultatais. SEO procesu siekiama padidinti įmonės natūralios paieškos rezultatus, pritraukiant natūralios paieškos srautą į svetainę. Tai leidžia duomenų rinkodaros specialistams atskirti srautą, patenkantį į svetainę iš kitų kanalų, pvz., mokamos paieškos, socialinių tinklapių, žiniasklaidos, persiuntimo ir tiesioginio, ir natūralios paieškos srautą.

Natūralios paieškos srautas paprastai yra aukštesnės kokybės srautas, nes vartotojai aktyviai ieško konkrečios temos, produkto ar paslaugos, kuriai svetainė gali būti reitinguojama. Jei vartotojas randa tą svetainę naudodamas paieškos variklį, tai gali paskatinti geresnį prekės ženklo įtraukimą.

SEO optimizavimas dažniausiai būna skirstomas į Vidinį SEO ir Išorinį SEO. Vidinis SEO – tai svetainės struktūros optimizavimas, turinio optimizavimas, meta duomenų kūrimas, vidinių nuorodų strategijos kūrimas ir daug kitų veiksmų. Tuo tarpu išoriniu SEO siekiama pagerinti svetainės matomumą ir patikimumą internete per nuorodas, socialinės žiniasklaidos įsitraukimą ir kitokiais būdais.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]