Ruvinas Ptašekas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.

Ruvinas Ptašekas gimė 1925 metais gegužės 17 dieną Kaune, mirė 2016 metais kovo 9 dieną Vilniuje.

Daugiau kaip 50 metų savo profesinę patologo veiklą paskyrė sostinės medicinai. Iš pradžių 10 metų buvo Vilniaus „Raudonojo kryžiaus“ ir Vaikų ligoninių patologas praktikas, po to 22 metus vadovavo Eksperimentinės ir klinikinės medicinos instituto (EKMI) Patologinės morfologijos laboratorijai, dar 22 metus – Alma Mater Medicinos fakulteto patologinės anatomijos dėstytojas, kurso vadovas.

Išsilavinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1930 m. Ruvinas pradėjo lankyti Kauno vokiečių mokyklą, o 1933-1941 m. Mokėsi Švabės hebrajų gimnazijoje. Ją baigęs studijavo mediciną Kauno valstybiniame universitete ir Vilniaus universitete.

Mokslinė, darbinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įgijęs specialybę dešimt metų dirbo Vilniaus Raudonojo Kryžiaus ir vaikų ligoninių patologu ir patologinės anatomijos skyriaus vedėju, vėliau vadovavo Eksperimentinės ir klinikinės medicinos instituto Patologinės morfologijos laboratorijai, kurią pats ir įsteigė. 22 metus Ruvinas buvo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius, Patologijos ir teismo medicinos katedroje skaitė patologinės anatomijos kursą.

Dirbdamas Vaikų ligoninėje parašė mokslų kandidato disertaciją (1956), kurioje išnagrinėjo streptomicinu gydyto chroniško tuberkuliozinio meningito ir jo komplikacijų morfologiją bei patogenezę. Nuo 1958 m. vadovavo Eksperimentinės ir klinikinės medicinos instituto patologinės morfologijos laboratorijai, subūrė mokslo darbuotojus ir techninį personalą aktualiems reumatinių ligų patogenezės, diagnozavimo ir gydymo klausimams spręsti. Apibendrinęs nukleino rūgščių organizmo struktūrose tyrimus sergant reumatu, 1967 m. apgynė mokslų daktaro disertaciją. 1971 m. jam suteiktas profesoriaus vardas. Dėstė patologinę anatomiją Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentams, tuo pat metu vadovavo Patologijos ir teismo medicinos katedros kursui (nuo 1979), įdiegė programuotą dalyko mokymą naudojantis kompiuterių klase.

Ruvinas Ptašekas – vienas iš Lietuvos patologų anatomų draugijos steigėjų, ilgametis jos vadybos pirmininko pavaduotojas. Be to, jis buvo vienas iš Vilniaus patologų anatomų draugijos steigėjų (1958) ir ilgametis jos pirmininkas (iki 2000). Keturių mokslinių knygų, 365 straipsnių, vieno išradimo ir devyniolikos racionalizacinių pasiūlymų autorius ir bendraautorius, mokomojo filmo bendraautorius. Buvo dešimties mokslų daktaro disertacijų vadovas, parengė daug jaunų patologų.

Pomėgiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

R. Ptašekas labai mėgo muziką. Griežė smuiku, skambino klavišiniais instrumentais, mėgo fotografuoti ir filmuoti, restauruoti motociklus ir jais važinėtis.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kartu su žmona Marija Ramanauskaite išaugino tris sūnus: muzikos kompozicijos dėstytoją Viktorą (g. 1951), dvynius biochemiką Marių ir gydytoją Julių (g. 1958).

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos Jeruzalės medikai : [straipsnių rinkinys] / sudarė Davidas. - Vilnius : R. Paknio leidykla, 2016. - 564, [4] p. - ISBN 978-9955-736-68-4


Profesorius Ruvinas Ptašekas : skirta 80-mečiui / [parengė Liudvika Rasutė Pikelytė, Julius Ptašekas]. - Vilnius, 2005. - 187, [1] p. - ISBN 9955-608-23-4