Rubikonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rubikonas
Rubikono žiotys Čezenoje
Rubikono žiotys Čezenoje
Ilgis 80 km
Žiotys Adrijos jūra
Šalys Italija
Vikiteka Rubikonas

Rubikonas (lot. Rubicō, it. Rubicone[1]) – 80 km ilgio upė šiaurės Italijoje. Įteka į Adrijos jūrą tarp Riminio ir Čezenos.

Iki 1933 m. upė buvo vadinama Fiumicino.[2] Po ilgų diskusijų mokslininkai patvirtino, kad ši upė yra istorinis Rubikonas. Ypač daug įrodymų buvo pateikta 1991 m. tyrimuose.[3]

„Peržengti Rubikoną“ yra populiari idioma, reiškianti pereiti punktą, nuo kurio nebegrįžtama. Rubikonas senovėje buvo riba tarp Romos miesto teritorijos ir Romos provincijos Cizalpinės Galijos. Romėnų teisė draudė karo vadams įžengti į Romos miesto teritoriją su kariuomene. Julijus Cezaris su savo legionais perėjo upę 49 m. pr. m. e., taip paskelbdamas karą, atvedusį jį į valdžią. Prie kranto jis, tariamai, pasakė „Burtas mestas“.

Vėliau Romos miesto teritorija buvo išplėsta, upė prarado svarbą. Laikui bėgant upės vaga ne kartą keitėsi, buvo tiesinama, keitėsi pavadinimai, be to šalia lygiagrečiai teka ir daugiau upių, todėl dabar negalima tiksliai pasakyti kur ir kokią upę peržengė Cezaris.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Dizionario d'ortografia e di pronunzia“. www.dizionario.rai.it. Suarchyvuotas originalas 2017-11-07. Nuoroda tikrinta 2022-12-30.
  2. Gianluca Bottazzi (Università di Parma), Le centuriazioni di Ariminum: prospettive di ricerca.
  3. Pignotti R., Ravagli P., Donati G., "Rubico quondam finis Italiae", Città del Rubicone, p. 1991 m. spalio 3 d.